Promijenili pravila za ulazak turista iz BiH

Bez PCR testa u Crnu Goru može samo ko je preležao koronu

  • 15.08.2020. 17:13

Crna Gora otvorila je granice za državljane zemalja regiona, a u ovu zemlju je omogućen ulazak uz odgovarajući PCR ili ELISA test. 

Od otvaranja granica nastalo je dosta konfuzije, pa su tako pojedini građani Srbije vraćeni sa prelaza jer nisu imali odgovarajuće testove. Brojin državljani BiH javili su se ATV-a sa molbom za pojašnjenje trenutne situacije.

Građani BiH koji imaju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata mogu ući u Crnu Goru.

Ono što je sada razlika za građane BiH koji ulaze u Crnu Goru, a nisu radili PCR test, je to što sada moraju imati pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG. To bi značilo da ste "preležali" koronu.

Ako su rezultati negativni, građani će morati raditi PCR test, kako bi ušli u CG. 

Kako su za ATV potvrdili brojni državljani BiH koji su u Crnog Gori, oni su do juče granice prelazili sa negativnim rezultatom antitijela na koronu klase IgG.

– Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, tzv Kosova, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, koji nije stariji od 72 sata, te uz uslov da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru – navode iz NKT-a.

Obaveza posjedovanja testa, kako pojašnjavaju, ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

– Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru – navode iz NKT-a.

Тагови: