Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova

Bez obzira na snimak: Hrvati demantuju da protjeruju migrante u BiH

13:29, 16.05.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo je danas sve optužbe švajcarske televiziji SRF, koja je prenijela da hrvatski policajci krše međunarodne zakone i prisilno vraćaju migrante u BiH.

Švajcarska televizija objavila je u srijedu snimak na kojem se vide hrvatski policajci kako silom vraćaju migrante u susjednu BiH, a prema izjavama nekih migranata, oduzimaju im novac i mobilne telefone.

Hrvatsko ministarstvo unutarašnjih poslova odgovorilo je SRF da se na snimku radi o “službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj da spriječi ilegalni ulazak u EU”, prenosi Hina.

Međutim, njemački stručnjak za migraciju Markus Ingler kaže kako je jasno da se radi o povredi evropskog i međunarodnog prava jer nije dozvoljeno grupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Ingler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU.

"Mi moramo kritikovati hrvatsku vladu, ali Hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku, nego zajedno s ostatkom EU. Hrvatska granična policija finansira se evropskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju", rekao je Ingler za SRF.

Švajcarski novinari su u roku od dva dana zabilježili četiri slučaja prisilnog proterivanja u kojima je hrvatska policija, kršeći zakone koji važe u toj zemlji, protjerala najmanje 70 migranata sa teritorija Hrvatske.

Većina tih migranata su porijeklom iz Avganistana, Pakistana i Alžira, a sa njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švajcarski novinari.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, i zatim kombijem prevezla do granice.

– Onda su nam oduzeli i uništili telefone i poslali nas nazad u BiH – rekao je za SRF taj Pakistanac i dodao da su im policajci uzeli i novac koji su imali kod sebe.

Hrvatska policija već duže vrijeme je suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskoj teritoriji nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj, kao i da ih fizički zlostavlja i krade im imovinu, navodi Hina.