Miodrag Linta

Besramna laž poslanika HDZ-a

  • 27.08.2019. 15:53

Predsjednik Odbora skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je danas kao "besramnu laž" izjavu poslanika HDZ-a Mire Kovača da se 17. avgusta 1990. godine u Dalmaciji dogodila "oružana pobuna Srba u režiji velikosrpskog programa Slobodana Miloševića".

"Istina je da je srpski narod 17. avgusta 1990. godine podigao ustanak protiv ustaškog režima Franje Tuđmana isključivo iz straha da mu se ne ponovi genocid iz vremena NDH", naveo je Linta u saopštenju. 

On je dodao da brojne činjenice potvrđuju da je HDZ na čelu sa Tuđmanom bio nasljednik ustaškog pokreta i da je strateški cilj bio stvaranje velike Hrvatske bez, ili sa što manje, Srba. 

Linta je naglasio da je Tuđman februara 1990. godine na prvom saboru HDZ-a započeo rehabilitaciju genocidne NDH, izjavom da je ona bila izraz hiljadugodišnje težnje hrvatskog naroda za svojom državom. 

"Tokom predizborne kampanje i poslije dolaska na vlast Tuđman je davao razne šovinističe izjave kojima je širio mržnju prema Srbima i slao poruku da za njih nema mjesta u samostalnoj hrvatskoj državi", dodao je Linta. 

Linta je istakao da je nakon dolaska na vlast 14. maja 1990. godine Tuđman dozvolio povratak preživjelih ustaša u Hrvatsku, te ustaškim zločincima dijelio odlikovanja. 

"Hrvatska radio televizija je pokrenula huškačku i neprijateljsku kampanju protiv Jugoslavije, JNA i Srba. HDZ je pravio tajne spiskove za likvidaciju viđenijih Srba i oficira JNA u skoro svim hrvatskim mjestima", rekao je Linta. 

Linta je naveo da su Srbi masovno dobijali otkaze u firmama i bili su prisiljavani da potpisuju tzv. izjave lojalnosti. 

"U Hrvatskom saboru krajem jula 1990. godine donosi se odluka da šahovnica postaje državni simbol Hrvatske, a već je ustaška šahovnica sa prvim bijelim poljem bila u masovnoj upotrebi", naveo je Linta i dodao da se hrvatska zastava sa ustaškim grbom postavlja na Hrvatski sabor i na sve ostale državne institucije, na uniforme policije i na lentu Tuđmana. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.