Raste broj migranata

Austrijski mediji tvrde: Balkanu prijeti novi talas izbjeglica

  • 08.07.2019. 11:13

Na balkanskoj ruti predstoji novi talas izbjeglica, pošto raste broj migranata, a situacija u smještajima je postala škakljiva, tvrdi bečki dnevnik Esterajh.

U petak su austrijske vlasti u Koruškoj otkrile 11 izbjeglica, među njima tri žene i petoro djece, u jednom teretnom vagonu voza koji je došao sa Balkana.

U prvih pet mjeseci je više od 8.800 izbjeglica došlo u BiH, što je za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi list, podsjećajući da je ukupno od prošle godine, prema UNHCR u BiH izbjeglo skoro 33.000 ljudi.

Samo 1.764 osobe su podnijele zahtjev za azil u BiH, a za ostale je ova zemlja samo tranzitna stanica.

Esterajh ukazuje da migranti žele preko zelene granice u Hrvatsku, a tako i EU, te podsjeća da su samo u ovoj godini hrvatske vlasti uhvatile 7.200 migranata na granici, od kojih je 90 odsto muškaraca, starosti između 20 i 25 godina.

List navodi i da su u bh. prihvatnim centrima "stravični" higijenski uslovi, zbog čega je UNHCR apelovao na uspostavljanje daljih smještaja.

Isto tako, dnevnik ukazuje da je Austrija jedna od zemalja destinacije mnogim migrantima.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.