Srbi za sve krivi

Anketa u Hrvatskoj: Srbija i Vučić krivi za zaoštravanje odnosa

  • 24. Septembar 2019.09:19

Za Hrvate krivac za zaoštravanje hrvatsko-srpskih odnosa je Srbija, a najodgovorniji političar za pogoršanje odnosa je Aleksandar Vučić. Pokazuje to anketa sprovedena među 1.400 hrvatskih građana koji su se izjasnili i o posljednjim izjavama Milorada Pupovca i zabrani srpskoj vojnoj delegaciji da posjeti Јasenovac.

Za sve što se posljednjih mjesec dana događalo na relaciji Beograda i Zagreba 39 odsto ispitanih krivi Srbiju, dok 23 odsto Hrvatsku, a 25 odsto smatra da su jednako krive obje države. 

Na pitanje kojeg političara smatraju najodgovornijim za pogoršanje odnosa između dvije zemlje 39,5 odsto smatra da je to Aleksandar Vučić, 10,7 smatra da je riječ o Aleksandru Vulinu, dok 9,6 odsto upire prste u vladu Srbije. 

Slijede Milorad Pupovac, “srpska politika“ kao takva, mediji, a tek 1,4 odsto smatra da je kriv Andrej Plenković. Anketa je pokazala da 1,2 odsto ispitanih krivi za pogoršanje odnosa Kolindu Grabar-Kitarović i Anu Brnabić.

Za 39,6 odsto onih koji su učestvovali u anketi Promocije plus incident na Bajakovu je srpska provokacija, a 16,8 to vidi kao nesporazum i slabu komunikaciju, a 16,8 odsto ocjenjuje da je riječ o nespretnoj reakciji hrvatske politike.

Sa posljednjim izjavama Milorada Pupovca se ne slaže 70,2 odsto anketiranih, dok se svega 5,3 odsto potpuno slaže. Uglavnom se slaže 6,5 odsto, dok se uglavnom ne slaže 13,1 odsto.

Tagovi: