Dragomir Anđelković

Angela Merkel želi da spriječi podjelu Kosmeta

  • 24.08.2018. 08:57

Njemački kancelar Angela Merkel upozorenjem da nema nove promjene granica na Balkanu jednim udarcem želi da spriječi eventualnu podjelu Kosova i Metohije, ali i da veže ruke Republici Srpskoj, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković konstatuje da je pristup Merkelove prilično kontradiktoran, jer se od Beograda traži da normalizuje odnos sa Albancima sa samoproglašenog Kosova, a istovremeno onemogućava postizanje rješenja. 

On ističe da bi, kada bi htjela, Amerika mogla da izgura "Dejton dva" i konačno utvrđivanje granica na Balkanu, ali je pitanje da li je došla u poziciju da to želi. 

"Sada je važno da se ta tema nametne Vašingtonu, posredstvom intenzivnih kontakata sa uticajnim ljudima iz administracije. U tom smislu prekretnica bi mogao da bude susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Amerike Donalda Trampa u Parizu na marginama obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu", rekao je Anđelković za "Večernje novosti". 

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije ukazuje da je Njemačkoj sporno to što bi promjena granica mogla da otvori mnogo takvih slučajeva širom Evrope i to im je glavni argument što zauzimaju takav stav. 

"Međutim, činjenica da oni žele da nateraju Srbiju da prizna južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu teritoriju sama po sebi vodi promeni granica. Oni su činom jednostranog priznavanja već prekršili stav, tako da su krajnje neprincipjelni. Kada im odgovara onda kažu da je to izuzetak, ali u svim drugim slučajevima nije", rekao je Gajić. 

Gajić zaključuje da je jedina konstanta takve oportune pozicije Berlina da ide na srpsku štetu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.