Pozvali Pacolija u posjetu

Anđelković: Reagovati na direktnu provokaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća

  • 18.07.2018. 15:19

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća upućen ministru spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetu Pacoliju da posjeti Novi Pazar i još nekoliko opština u Raškoj oblasti predstavlja direktnu provokaciju Srbiji na koju država treba odmah da reaguje.

Anđelković je za Srnu rekao da manjinsko vijeće treba da se bavi manjinskim pitanjima, a ne da u posjetu dijelu Srbije, koji Bošnjaci nazivaju Sandžakom i u kojem pretenduju da uspostave neku svoju autonomiju, pozivaju nekog poput Pacolija.

"Država Srbija vrlo jasno treba da stavi do znanja da će samozvani kosovski ministar spoljnih poslova biti sprečen da obavi takvu posetu, odnosno da država stavi do znanja da će svaki vid separatizma u Raškoj oblasti suzbiti na način kao što bi to uradila svaka ozbiljna zemlja", naveo je Anđelković.

On je naglasio da ne postoji mehanizam da članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća budu sankcionisani zbog poziva koji su uputili Pacoliju, ali da postoji mogućnost da Beograd moralno reaguje jer većina Bošnjaka nije za ekstremizam i treba skrenuti pažnju građanima Raške oblasti islamske vjeroispovijesti da takvi lideri njih guraju u nesreću, kao i da im nisu potrebni sukobi.

Anđelković je ocijenio da je riječ o ozbiljnoj političkoj igri Bošnjaka pred izbore bošnjačkih vijeća.

"Ta igra je u ovoj fazi više marketinška nego sa direktnim političkim značajem jer se spremaju izbori za bošnjačka veća, pa je to jedna vrsta u borbi u ekstremizmu među raznim bošnjačkim faktorima, ali takve igre sutra mogu da prerastu u nešto drugo - u seme separatizma i nemira u Raškoj oblasti. Tako da država na ovakvu vrstu provokacije odmah treba da reaguje", rekao je Anđelković.

Informaciju da je Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo zamjenika premijera samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija da 21. i 22. jula posjeti Rašku oblast objavio je prištinski "Kljan Kosova", a prenio "Sputnjik".

Pacoli je u odgovoru za "Kljan Kosova" rekao da će ići u Novi Pazar ukoliko mu srpske vlasti daju dozvolu.

 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.