Politički analitičar

Anđelković: Molitvena revolucija urušiće Đukanovića

  • 09.02.2020. 10:27

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da je u Crnoj Gori došlo do mirne molitvene revolucije i da će se ona prije ili kasnije završiti urušavanjem aktuelne vlasti i demokratskim preporodom te zemlje.

"Đukanović je navikao da ne pita narod, ali izgleda da je došlo vreme da mu on isporuči račun", rekao je Anđelković za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, kada se s pokušajem otmice svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC), koje su ugrađene u dušu većine građana koji se deklarišu kao Srbi i Crnogorci, krenulo putem njenog "čupanja", spontano je došlo do svojevrsne mirne narodne revolucije.

"Đukanovićev kartel udario je na još živo istorijski utemeljeno narodno biće Crne Gore", rekao je Anđelković, te dodao kako je prijeđena "crvena linija" koja za većinu građana ima sakralni karakter.

On smatra da Đukanoviću nije istinski stalo ni do novog crnogorskog identiteta koji nameće "najgrubljom diskriminacijom Srba", već da je riječ o "prljavoj strategiji vladavine", a dosadašnji uspjesi su ga opili i inspirisali da sa "sistemskim ludilom" ide sve dalje.

Anđelković smatra da je Đukanović svjestan da "njegov režim može da opstane samo u uslovima velikih podjela i tenzija, te da zato već dugo sije razdor među građanima i stvara nenormalnu situaciju u društvu".

"To mu je maska za sve probleme koje ima Crna Gora", smatra Anđelković, navodeći da Đukanoviću treba sukob kako većina ne bi pitala "gdje su naše pare".

Anđelković je rekao da dvije međusobno nezavisne studije "Strategija simbolične izgradnje nacija na zapadnom Balkanu" i "Crnogorska nacionalna izborna studija" pokazuju da oko 30 odsto deklarisanih Crnogoraca sebe i dalje smatra Srbima.

"Očito da je srpski duh rasprostranjeniji. To vidimo danas kada je opskurna crnogorska vlast krenula u otvoreni juriš na SPC i tako izazvala revolt mnogih koji su mekšim metodama do sada bili u velikoj meri anestezirani i trpeli identitetsku operaciju", naveo je Anđelković.

Anđelković kaže da, kada se strigne do suštinskih, životnih pitanja, kao što su sahranjivanje, držanje opijela ili krštenje djece, onda u Crnoj Gori postoji samo SPC, a ne "Mirašev putujući kvazivjerksi cirkus".

"Zato je režim naumio da je postepeno otme", rekao je Anđelković, te napomenuo da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije "tvrd orah" i da ne dozvoljava da se Mitropolija stavi pod kontrolu, kao što je učinjeno sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић