Politički analitičar

Anđelković: Đukanović sječom srpskih korijena gradi crnogorski identitet

09:59, 03.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je povodom zabrane srpskim intelektualcima da uđu u Crnu Goru da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pokušava da izgradi crnogorski identitet sječenjem srpskih korijena i potpunim potiskivanjem srpske zajednice.

"Zabrana ulaska intelektualaca u Crnu Goru usmjerena je ka asimilaciji srpske zajednice i nikako nije u skladu sa evropskim vrijednostima. Zamislite Rumune da na taj način postupaju prema mađarskoj manjini? To su postupci režima koji se, očigledno, osjeća ugroženo", rekao je Anđelković za "Blic". 

On je naglasio da se ovakvim potezima stvara utisak da Đukanović brani interese crnogorskog naroda i da na ovaj način želi da sebi da misiju koju će ispuniti. 

"Ta misija više ne može da bude izgradnja države. Crna Gora je samostalna od 2006. godine i taj proces je završen. Ne može, takođe, biti ni ekonomska izgradnja zemlje, koja ima ozbiljnih problema. Ostaje branjenje crnogorske nacionalnosti", ukazao je Anđelković. 

On je dodao da je možda sada trenutak da se ovo pitanje internacionalizuje. 

"Naše sigurno nije da svađamo nego da štitimo Srbe. Mislim da se Beograd kreće ka takvom pristupu", zaključio je Anđelković. 

Ulazak u Crnu Goru zabranjen je književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i profesoru Dejanu Miroviću. 

Odluka o zabrani je donesena je uz obrazloženje da su oni opasni po bezbjednost crnogorske države.