Trojčidanski sabor u Podgorici

Amfilohije pozvao crnogorsku vlast da ne stvara razdore i mržnju

11:43, 15.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas crnogorsku vlast da ne stvara razdore i mržnju i na tome gradi budućnost Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije poručio je crnogorskoj vlasti da donosi zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski. 

"Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i na tome grade budućnost Crne Gore", rekao je mitropolit Amfilohije u propovijedi na Trojičidanskom narodnom saboru u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. 

Sabor se održava povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se, ukoliko bude usvojen u Skupštini Crne Gore, dovodi u pitanje dostojanstvo i imovina SPC. 

Na platou ispred sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u toku je Trojičindanski crkveno-narodni sabor za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

Prisutno je nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore. Vjernici i dalje pristižu. 

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu služe mitropolit Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom. 

Episkopi će po završetku liturgije saopštili poruku vjernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja.