Mitropolit Crnogorsko-primorski

Amfilohije: Zakon o ropstvu naroda i rušenju Crne Gore

  • 24.01.2020. 08:14

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da samo oni koji nemaju savjesti i svijesti mogu graditi budućnost Crne Gore na bogoubilačkoj i bratoubilačkoj ideji.

Mitropolit Amfilohije rekao je da je rušenje NJegoševe crkve na Lovćenu bilo rušenje Crne Gore i naglasio da je plod tog nasilja i tiranije takozvani Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"To je zakon o ropstvu ovog naroda, otimanju njegovih svetinja, gaženju svega što je najsvetije i najčestitije iznjedreno na ovim prostora i svega onoga što je izraslo u toku ovih osam stotina godina, od 1220. godine, kada je Sveti Sava na Miholjskoj Prevlaci obnovio tu svetinju i kada je postavio prvog episkopa zetskog", rekao je vladika Amfilohije kasno sinoć, nakon litije u Kotoru koja je održana kao vid otpora bezakonju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je sjedište nekadašnje Bokokotorske eparhije, koje se nalazi preko puta Crkve Svetog Nikole u Kotoru, nacionalizovano nakon Drugog svjetskog rata.

"Kako je moguće da je to državno bilo, kako danas tvrde ovi naši državnici, ako se oduzima od Crkve, nacionalizuje?", upitao je vladika Amfilohije.

On je naveo da je SPC tražila da joj se to vrati i da je čak vlast, istog današnjega predsjednika početkom dvijehiljaditih godina bila donijela odluku da se vrati nacionalizovana imovina, ne samo privatnicima i zadužbinama, nego i crkvama i vjerskim zajednicama.

"Isti taj je poslije poništio tu odluku i danas plod iz toga poništenja nije samo što nije vraćeno oteto, nego se sad ide na to da se oduzmu i sami hramovi, što niko nikada nije uradio u hiljadugodišnjoj istoriji ovih prostora", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je istakao da su obnovljeni stari i sagrađeni novi hramovi u posljednjih tridesetak godina, zahvaljujući tome što se razbuktao oganj vjere sačuvan u duši naroda.

"Desetine hiljada se danas okupljaju širom Crne Gore. To je narod Božji, oganj vjere u živoga Boga. On se rasplamsao u duši ovoga naroda, naročito u dušama djece", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio na du da će sadašnji vlastodršci shvatiti da nisu na vlasti da bi se borili protiv naroda i da otimaju narodne svetinje, te da će ovaj crkveno-narodni bunt pomoći tim ljudima i onima koji glasaju za njih da se vrate pameti i razumu.