Mitropolit crnogorsko-primorski

Amfilohije: Crkva se mora vratiti izvornom načinu ponašanja

13:42, 05.11.2019.
Izvor: Srna
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas u Podgorici da odluke o osnivanju pomjesnih crkava u pravoslavlju može donositi samo sabor sveukupne crkve Hristove i da je patrijarh carigradski Vartolomej stvorio raskol u pravoslavnoj crkvi kada je sam osnovao Ukrajinsku crkvu.

"Zato je naša Crkva uputila pismo carigradskom patrijarhu u kome je konstatovano da je završena konstatinovska epoha u istoriji Crkve, koja je bila od vremena cara Konstatina /4. vijeka/ i koja je postojala dok je postojao Carigrad /453. godine/, i sve do mučeničke smrti ruske carske porodice Romanov", rekao je mitropolit Amfilohije nakon službe u Hramu Hristova Vaskrsenja.

On je pojasnio da se carski period zajedništva crkve i države, dok su države i vladari bili hrišćanski, završio.

"U naše vrijeme, kada vladari postaju bezbožni, a države sekularne, crkva se mora vratiti tom izvornom načinu ponašanja", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da jedino vaseljenski, pomjesni sabori crkve Božije mogu i imaju pravo da rješavaju ta velika pitanja sa kojim se crkva suočavala u prošlim vremenima i sa kojim se danas suočava i sa kojima će se suočavati.