Mitropolit crnogorsko-primorski

Amfilohije: Crkva se mora vratiti izvornom načinu ponašanja

  • 05.11.2019. 13:42

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas u Podgorici da odluke o osnivanju pomjesnih crkava u pravoslavlju može donositi samo sabor sveukupne crkve Hristove i da je patrijarh carigradski Vartolomej stvorio raskol u pravoslavnoj crkvi kada je sam osnovao Ukrajinsku crkvu.

"Zato je naša Crkva uputila pismo carigradskom patrijarhu u kome je konstatovano da je završena konstatinovska epoha u istoriji Crkve, koja je bila od vremena cara Konstatina /4. vijeka/ i koja je postojala dok je postojao Carigrad /453. godine/, i sve do mučeničke smrti ruske carske porodice Romanov", rekao je mitropolit Amfilohije nakon službe u Hramu Hristova Vaskrsenja.

On je pojasnio da se carski period zajedništva crkve i države, dok su države i vladari bili hrišćanski, završio.

"U naše vrijeme, kada vladari postaju bezbožni, a države sekularne, crkva se mora vratiti tom izvornom načinu ponašanja", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da jedino vaseljenski, pomjesni sabori crkve Božije mogu i imaju pravo da rješavaju ta velika pitanja sa kojim se crkva suočavala u prošlim vremenima i sa kojim se danas suočava i sa kojima će se suočavati.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.