Ulazak u OECD

Amerika blokira Hrvate, oni uplašeni da im nešto ne zamjeraju

  • 08.03.2019. 11:20

Amerika, izgleda, blokira hrvatski ulazak u OECD, pišu regionalni mediji. To je nova diplomatska prepreka na putu u najvažniju međunarodnu organizaciju.

Nakon što je Mađarska prošle godine povukla protivljenje hrvatskom ulasku u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), organizaciju razvijenih zemalja svijeta s 36 članica, Slovenija je ostala pri svom stavu da i dalje blokira članstvo Hrvatske u OECD-u, ali se, prema posljednjim informacijama, i Sedinjene Američke Države protive ulasku Hrvatske u OECD. 

Naime, na pitanje Jutarnjeg lista je li tačna informacija da SAD blokira članstvo Hrvatske u OECD-u, iz američkog predstavništva u Zagrebu stigao je odgovor kako je "OECD organizacija utemeljena na konsenzualnom odlučivanju i da bilo koja odluka o početku procesa pridruživanja neke druge države zahteva pristanak svih 36 članica OECD-a". 

U predsavnštvu nisu bili skloni daljim pojašnjenjima svojih stavova, ali sama činjenica da nisu demantovali da blokiraju ulazak Hrvatske u OECD te da su poručili kako takva odluka zahtjeva konsenzus svih 36 članica, upućuje na to da SAD nešto zamjera Hrvatskoj u procesu pristupa toj organizaciji. Diplomatski je i odgovor hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem priznaju da se SAD protivi ulasku Hrvatske u OECD, ali se u njemu tvrdi da ne postoji konkretan problem između SAD-a i Hrvatske. 

"Osim Hrvatske, još pet država čeka poziv za početak pregovora o ulasku u OECD (Bugarska, Rumunija, Peru, Argentina i Brazil). SAD se načelno ne protivi proširenju OECD-a na nove članice, ali smatra da u OECD-u još nisu sagrađeni dovoljni kapaciteti kako bi se moglo prihvatiti toliko država. Stoga od OECD-a i od svih članica (36) traže da se prije proširenja izvrše određene reforme kako bi se stvorili preduslovi za bolje funkcionisanje ove organizacije. Prema tome, SAD ne blokira ulazak Hrvatske u OECD koja učestvuje u radu nekoliko odbora i priprema se za proces proširenja kada za to dobije zeleno svjetlo", tvrdi se u odgovoru MVEP