Avioni stari 30 godina

Ambasada SAD u Hrvatskoj: Posao s avionima upitan

  • 12.12.2018. 14:04

Američki Stejt department formalno je obavijestio Kongres o izraelskoj prodaji borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, a to tijelo sad ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena praksa u američkog prodaji oružja, saznaje se iz Američke ambasade u Zagrebu.

Američki portal Axios prošle sedmice objavio je da SAD Izraelu blokira prodaju 12 aviona F-16 BARACK. Riječ je o avionima starima tridesetak godina, proizvedenih u SAD, ali koje je Izrael nadogradio.

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sistema Inozemne prodaje oružja (FMS), u sklopu koje se kupac obavezuje da će tražiti pismeno odobrenje Vašingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulisane putem takozvanog sistema Transfera trećoj strani (TPT), objavilo je Američka ambasada. 

Ambasada je u srijedu saopćila i da, "iako američka vlada inače ne komentira nabavku saveznika, uopšteno može reći da SAD snažno podržava modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupovinu borbenih aviona F-16 od Izraela".

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм