Potpisan zakon

Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

  • 15.01.2019. 07:12

Predsjednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog.

Zakon je poslao u Službeni vjesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na ambanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vjesniku". 

Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslat je u Službeni vjesnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan. 

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen sutra u Službenom vjesniku Makedonije. 

"To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sjednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku", rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi. 

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta. 

Opoziciona partija VMRO DPMNE sunić je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vjesniku bez potpsa predsjednika države "krivično djelo koje ne zastarjeva i za koje sljeduje kazna zatvora".

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)