Vojna vježba

Albanski i kosovski vojnici vojnim brodovima Hrvatske stigli na vježbu! VIDEO

08:21, 21.05.2019.
Izvor: jutarnji.hr
Thumbnail
U sklopu međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 19", koja se od 10. maja do 6. juna održava na više lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, u zadarskoj luci Gaženica u ponedjeljak poslijepodne s dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Krka" i "Cetina" iskrcalo se stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga bezbjednosti sa 23 vozila.

Na medjunarodnoj vojnoj vjezbi Imediate Response 19, koja se održava na teritoriju Republike Hrvatske, su se u luci Gazenica s dva desantna broda minopolagaca HRM iskrcali pripadnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga bezbjednosti.

Thumbnail
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

U toj vojnoj vježbi ukupno učestvuje 1600 pripadnika oružanih snaga iz 15 zemalja.

Davor Alujević, komandant broda DBM-82 "Krka", rekao je kako je to prvi put da se brodovima HRM prevoze snage s mjestom ukrcavanja u luci druge savezničke države, odnosno iz albanske luke Drač.

Thumbnail
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

"Dosad smo učestvovali uglavnom u prevozu vlastitih snaga. Ovo je prvi put da prevozimo međunarodne snage iz međunarodne luke na vježbu Immediate Response 19. Put je prošao u redu, s planiranim aktivnostima, bez ikakvih problema", rekao je komandant Alujević.

Nakon iskrcavanja u Gaženici, snage su transportovane na vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja.

Pogledajte video!