Predsjednik Srpskog narodnog vijeća

Ako je ćirilica provokacija, znači da su i Srbi provokacija

  • 21.07.2019. 10:35

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Boris Milošević izjavio je da tvrdnje da ćirilica prestavlja provokaciju znače da su i Srbi provokacija u Hrvatskoj.

Milošević je u intervjuu za beogradsku "Politiku" ukazao da su u Hrvatskoj poruke mržnje prema Srbima toliko duboko ušle u pore društva da više gotovo niko ne reaguje kada osvane grafit "Ubij Srbina", a srpski simboli poput ćirilice stigmatizuju se kao neprijateljski. 

On ističe da problem predstavlja to što je takav odnos postao normalnost i napominje da Srbi u Hrvatskoj nisu došli juče, već čine integralni dio društva, kao i svi drugi njeni građani, pri čemu je istorijski gledano njihov doprinost nemjerljiv i neporeciv, jer Hrvatska ne bi bila ista bez Srba. 

Milošević je rekao da se Srbima pripisuje kolektivna krivica, stigmatizuju se i na taj načn se neke ratne situacije čine još živima. 

"Volio bih da mogu reći da smo napravili iskorak prema budućnosti. Takvu konstataciju sam možda mogao izreći 2011. ili 2012, ali nakon ulaska Hrvatske u EU situacija se pogoršala", kaže Milošević.

On ističe da se Hrvatska po pitanju manjinskih prava vraća u 90-te godine prošlog vijeka i da je teško predvidjeti kakav će biti položaj Srba u narednih godinu do dvije. 

"Trebalo bi da budemo spremni na najgori scenario, da imamo situaciju kakvu smo imali 2016. godine, kada su počeli smanjivati prava srpskoj zajednici, smanjivati ili ukidati finansiranje pojedinih programa. A to se može dogoditi", rekao je Milošević. 

On navodi da je spreman na to da će svaka njegova izjava biti vagana i da će šta god bude rekao u Hrvatskoj biti smatran državnim neprijateljem. 

Milošević kaže da kao novi predsjednik SNV želi da očuva prostojeće programe, koji su se pokazali dobrima i da ih možda "osvježi i ojača", da ojača saradnju centrale sa ograncima na terenu koji su slabi, kao i da napravi reorganizaciju rada i strukture, te da se jače uključi u projekte koje finansiraju evropski fondovi. 

Prema njegovim riječima namjera je da se na taj način privuku i mladi, kako bi se što više aktivno uključili u srpsku zajednicu.

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)