Migrantska kriza

Agenti Fronteksa na granici Crne Gore?

  • 24.06.2018. 14:50

Granice Crne Gore uskoro bi mogli da obezbeđuju agenti Evropske agencije za čuvanje granica i obale (Fronteks), pišu podgoričke "Vijesti".

Vlada u Podgorici je na sjednici u četvrtak usvojila predlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Fronteksom, agencijom koju je 2016. zbog migrantske krize osnovala Evropska komisija, a čiji bi agenti zajedno sa crnogorskim graničarima upravljali i obezbjeđivali granicu u slučaju velikog priliva migranata.

Agenti Fronteksa bi, prema prijedlogu sporazuma u koji su “Vijesti” imale uvid, u Crnoj Gori imali imunitet i ne bi mogli biti uhapšeni, krivično gonjeni, niti bi morali da plaćaju porez ili svjedoče na sudu. 

"Članovi tima ne mogu biti podvrgnuti bilo kakvom obliku hapšenja ili zadržavanja. Članovi tima uživaju imunitet od krivičnog sudstva u Crnoj Gori u svim okolnostima. Privilegije koje uživaju članovi tima i imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore ne izuzimaju ih od krivičnog sudstva matične države članice. Matična država članica može članovima tima prema potrebi ukinuti imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore. Takvo ukidanje uvijek mora biti izričito”, navodi se, između ostalog, u prijedlogu sporazuma.

Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene ovlašćenja, kaže se prijedlogu, članovi tima mogu nositi službeno oružje, municiju i opremu.  

Kao jedan od razloga za potpisivanje sporazuma, navodi se da on predstavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja, što je nepredvidivog karaktera i zahtjeva blagovremeno i stručno reagovanje. 

Agenti Fronteksa do sada su obezbjeđivali, tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine, makedonsko-grčku, i granicu između Hrvatske i Srbije. 

Srbija je, prema pisanju tamošnjih medija, odbila davanje imuniteta agentima Fronteksa, te još nije potpisala sporazum sa tom evropskom Agencijom. 

Osnovni posao ove Agencije je da pomaže graničarima iz raznih zemalja EU, da rade zajedno na čuvanju spoljnih granica Evropske unije od ilegalnih migranta, ali i krijumčarenja ljudi. 

Istovremeno u njihov delokrug ulazi i praćenje teroristickih grupa, pa tako mogu osobe za koje procene da predstvaljaju opasnost, proslediti Europolu.