Ugljevik

Pašalić: Razvoj agrara, uz saradnju lokalne i republičke vlasti

  • 11.11.2020. 13:20

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Ugljeviku da ova opština ima odlične uslove za razvoj poljoprivrede koji nisu u potpunosti iskorišteni jer je izostala saradnja lokalne vlasti sa Vladom Srpske i resornim ministartsvom.

"Svaka porodica koja ostane na selu da se bavi poljoprivredom nam je zlata vrijedna i želimo da ubuduće popravimo situaciju u Ugljeviku", rekao je Pašalić, koji je bio gost Opštinskog odbora SNSD.

On je pohvalio program za razvoj poljoprivrede koji je ponudio kandidat SNSD i koalicionih partnera za načelnika Ugljevika Milutin Tasovac, koji podrazumijeva ulaganje milion KM iz lokalnog budžeta za podsticaj domaćih proizvođača hrane.

"Tasovac ima sjajan program, koji se uklapa sa programom resornog ministarstva, da podstiče one proizodnje koje mi možda nismo dovoljno obuhvatili. To je dobar model i ključ uspjeha da se poljoprivreda u Ugljeviku dodatno razvije", rekao je Pašalić, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je posljednjih godina samo za vodoprivredne objekte u Ugljeviku izdvojila 5,2 miliona KM, a za podsticaj poljoprivredim proizvođačima 12,5 miliona KM od 2007. godine, pri čemu dominiraju podsticaji za proizvodnju mlijeka i voća.

"Saradnja između opštine Ugljevik i resornog ministarstva bila je prilično skromna, nismo imali intenzivnu saradnju. Vrijeme je da se to na neki način popravi jer ima mnogo projekata koji su bili na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima, a nisu dovoljno iskorišteni, zbog neinformisanosti ili pasivnosti lokalne zajednice", poručio je Pašalić.

On je dodao da u ovakvoj situaciji najviše trpe poljoprivredni proizvođači.

Kandidat SNSD za načelnika Ugljevika Milutin Tasovac rekao je novinarima da je njegov plan za razvoj poljoprivrede baziran na investiciji od milion KM, uz koheziju opštine i Vlade Republike Srpske i na dobrobit stanovništva u kraju gdje 70 odsto ljudi živi na selu od svog rada.

"Postoji mnogo načina da podignemo nivo poljoprivredne proizvodnje i da omogućimo ljudima egzistenciju od svog rada", rekao je Tasovac i dodao da je Vlada Republike Srpske samo za devet mjeseci ove godine uložila 800.000 maraka pomoći za poljoprivrednu proizvodnju u Ugljeviku, a u kontinuitetu od 2007. godine 17 miliona KM.

"Ova sredstva nisu zanemarljiva, ali mogu biti i znatno veća ako se napravi kohezija opštine sa Vladom Republike Srpske, koju dosadašnja vlast nije imala, kao ni kontakte sa resornim ministartsvom", istakao je Tasovac. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.