Krizni štab: Poziv političkim partijama da kampanju sprovode bez okupljanja

  • 21.10.2020. 16:09

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva poziva sve političke partije i kandidate na sprovođenje kampanje koja ne uključuje predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacionih kanala kao što su TV, internet, plakati, štampani materijali.

"Predizborna kampanja treba obezbijediti nesporno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija i kandidata, kako bi mogli donijeti informisane odluke, ali u isto vrijeme treba biti organizovana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja virusa korona i zaštiti zdravlje građana", saopšteno je iz Kriznog štaba.

Iz Štaba su ukazali da, budući da se virus korona prenosi sa osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javno-zdravstveni rizik sa potencijalnim posljedicama.

"Zbog toga Krizni štab poziva sve političke partije da se prilikom sprovođenja svih modela predizborne kampanje, koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju sa ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera kao što je držanje fizičke distance od dva metra, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljno pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene", navedeno je u saopštenju.

Iz Kriznog štaba su napomenuli da je, u zavisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na nivou pojedinih kantona ili Federacije BiH.