Iz Srebrenice najavljuju produženje roka glasanja za dijasporu - CIK demantuje

19:12, 17.11.2020.
Izvor: ATV
Presedan u izbornom procesu Centralne izborne komisije najavljen je iz Srebrenice. Ovaj put se odnosi na produženje roka glasanja za dijasporu, što ne prepoznaje Izborni zakon BiH. Da bi do toga moglo doći tvrdi član izbornog štaba koalicije "Moja adresa-Srebrenica" Ćamil Duraković, koji je na svom Fejsbuk profilu rekao je da bi CIK trebao donijeti takvu odluku.

"Neki su mi javili da su zvali CIK i da su im iz CIK-a dali instrukcija, a evo ja vam je sada prenosim. Dakle, nemojte bacati koverte koje ste dobili juče, danas, ili ćete dobiti u narednih dan ili dva. Sačuvajte te koverte, nemojte ih otvarati i sačekajte dalju instrukciju. Sve su prilike da će CIK imati hitnu sjednicu na kojoj će donijeti odluku da ćete moći glasati", rekao je Ćamil Duraković, član Izbornog štaba Koalicije "Moja adresa-Srebrenica". 

Iz CIK-a se ograđuju od Durakovićeve izjave. Željko Bakalar navode demantuje, a Irena Hadžiabdić kaže da za to nije ni čula, i da od produženja roka nema ništa. Rok za glasanje iz inostranstva utvrđen je Zakonom, a ove godine je zbog pomijeranja izbora to bio 15. novembar. Zakonom je predviđeno da svaki birač mora glasati na dan izbora, ili na dan izbora poslati svoj listić iz inostranstva, ko nije tako učinio zakasnio je, kaže Hadžiabdićeva. 

"Mi smo produžili rok za prijem pošte sa 5 dana na 10 dana našim podzakonskim aktom i sve što stigne do tog roka u CIK, a nosi datum 15.11. mi smo dužni na osnovu zakona uzeti u proceduru u našem glavnom centru za brojanje". istakla je Irena Hadžiabdić, član CIK-a BiH. 

Ovo nisu prvi pritisci na izborni proces u Srebrenici, a oni su očigledno spremni na sve da ospore glas građana i da pokradu ono što se pokrasti može, poručuje načelnik koji je još jednom dobio podršku birača. Mladen Grujičić kaže, ne plašim se njihovih igrica. 

"Klasično vršenje pritiska na CIK, jer oni se ponašaju kao da oni upravljaju Komisijom, jer oni određuju pravila kako može biti presedan samo u Srebrenici", istakao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

Na mnoge nepravilnosti izbornog procesa ukazali su još jednom predstavnici srpskih stranaka iz Srebrenice. 

"CIK BiH napravila je presedan u svom postojanju poslije Dejtonskog formiranja države, jer je ovaj put zabranila za 300 državljana BiH koji imaju lične identitete da mogu izaći na glasanje. To je bio još jedan pritisak na izborni rezultat o Srebrenici", naglasio je Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a Srebrenica. 

Mladen Grujičić dobio je neprikosnovenu podršku u Srebrenici, i to od 69 odsto birača. Time je daleko iza sebe ostavio Iliju Tabakovića sa 30 odsto glasača, pokazuje posljednji presjek CIK-a.