CIK ne namjerava da produži rok za glasanje, Duraković obmanjuje glasače u dijaspori

  • 17.11.2020. 16:46

Navodi da će biti produžen rok za glasanje u inostranstvu nisu tačni, poručeno je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Da bi CIK trebalo da donese odluku o produženju roka glasanja za dijasporu najavio je član Izbornog štaba koalicije "Moja adresa - Srebrenica" Ćamil Duraković u videu na svom "Fejsbuk" profilu.

Produženje roka bilo bi presedan u izbornom procesu, jer Izborni zakon BiH ne poznaje mogućnost naknadnog glasanja.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić je rekla da je propisano da je rok za glasanje iz inostranstva dan izbora, odnosno 15. novembar. 

"Da bi bila prihvatljiva, svaka pojedinačna koverta sa glasačkim listićem mora da ima poštanski žig zemlje iz koje se glasa, sa datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora. CIK nema pravo produžava taj rok", pojasnila je Hadžiabdićeva.

Duraković je u svom video najavio "ohrabrujuću vijest za naše građane u dijaspori, koji nisu na vrijeme dobili glasačke listiće kako bi glasali putem pošte", kako je naveo "posebno u Australiji, Novom Zelandu i Americi, i u pojedinim evropskim zemljama".

Neki su mi javili da su zvali CIK, te da su im iz CIK-a dali instrukciju. Ja vam sada to prenosim. Nemojte bacati koverte koje ste dobili ili koje ćete dobiti u narednih dan dva. Sačuvajte ih i čekajte dalje instrukcije. Sve su prilike da će CIK imati hitnu sjednicu uskoro, na kojoj će donijeti odluku da ćete moći glasati", navodi Duraković.

Na sjednici CIK-a je rečeno da je stiglo oko 30.000 paketa izbornog materijala iz inostranstva te da će se glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, iz inostranstva, birača koji su glasali putem redovnih i "kovid-19" mobilnih timova te glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Prvo će biti prebrojani epotvrđeni-kovertirani glasački listići, a potom glasački listići za glasanje u odsustvu.

Brojanje glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje još nije počelo jer se očekuje dostavljanje navedenih kategorija glasačkih listića iz skladišta CIK-a BiH.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu pratiti posmatrači akreditovani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.