Zločini nad srpskim civilima na području Mostara: Dopunjen izvještaj protiv Željka Džidića

  • 15.01.2021. 13:28

Sprovodeći aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela Ratnog zločina, koja su počinjena na području opštine Mostar, u logorima Mašinskog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta, u toku 1992. godine, nad civilima srpske nacionalnosti, Policijska uprava Trebinje u koordinaciji sa Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma Banjaluka, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, preduzeli su niz mjera i radnji u smislu prikupljanja dokumentacije, saslušanja svjedoka, a sve u cilju dokumentovanja navedenih događaja, saznaje ATV.

Po osnovu prethodno učinjenog, 15.01.2021. godine, PU Trebinje je Tužilaštvu BiH podnijela dopunu izvještaja o počinjenom krivičkom djelu protiv Ž. Dž. zbog postojanja osnova sumnje da je odgovoran što je tokom juna i jula 1992. godine u svojstvu komadanta Vojne policije HVO-a u Mostaru, neposredno učestvovao sa pripadnicima svoje jedinice u protivpravnom lišenju slobode civila srpske nacionalsnoti u Mostaru, koji su potom zatvarali u prostorije logora Mašinskog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Mostaru, a zatim ih odvodili u prostorije zatvora "Ćelovina" u ulici Alekse Šantića u Mostaru.

Kako ATV saznaje radi se o Željku Džidiću.

Izvještaj ga tereti i da je direktno učestvovao i znao za maltretiranje srpskih civila na način da su ih uz prijetnje oružjem prijavljeni i pripadnici njegove jedinice Vojne policije HOS-a tjerali da pjevaju ustaške pjesme, da se skidaju goli, te su odvođeni na prinudni rad da kopaju rovove na prvoj liniji fronta, zatim bili tučeni željeznim šipkama, nogama i rukama, kundacima od pušaka, tako da su od batina padali u nesvijest.

Takođe, u izveštaju PU se navodi da  je odgovoran što je znao, a ništa nije preduzeo da si spriječio silovanje žene srpske nacionalnosti koja je od strane četvorice pripadnika njegove jedinice silovana u prostorijama Mašinskog fakulteta, te što je znao za ubijanje, mučenje, zlostavljanje i sakaćenje civila srpske nacionalnosti, na ništa nije preduzeo da bi spriječio da do istih dođe, čime je osumnjičeni počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1, Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. KZ BiH, a u vezi sa članom 180. KZ BiH.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.