Zbog psovke brutalno pretukao komšiju motkom, mogao bi dobiti dvije godine robije

  • 16.02.2021. 22:21

Gradimiru T. (63) iz sela Gornji Barbeš u opštini Gadžin Han, koji je bio uhapšen početkom avgusta prošle godine jer je motkom žestoko pretukao komšiju Miodraga N. (78), sudiće se zbog nanošenja teške tjelesne povrede, saznaje Blic.

Ovakvu odluku donijelo je Više javno tužilaštvo u Nišu nakon sprovedene istrage tokom koje je utvrđeno da se u pomenutom slučaju ne radi o pokušaju ubistva, kako se na početku sumnjalo, već da postoji sumnja samo za nanošenje teške povrede, pa je predmet ustupljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu koje je podiglo optužni predlog.

Gradimir T. se sumnjiči da je 8. avgusta 2020. godine oko 13 časova u Miodragu nanio teške povrede opasne po život tako što mu je, nakon kraće rasprave, drvenom motkom dužine 190 centimetara koju mu je istrgao iz ruku, zadao više udaraca po glavi i desnoj podlaktici.

Istragom je utvrđeno da bio smanjene uračunljivosti „ali ne i bitno“ te da je afekat straha bio „srednjeg do jakog stepena intenziteta“. Miodrag je zadobio utisnuti prelom temeno potiljačne kosti sa krvarenjem između tvrdih i mekih moždanica, nagnječenje moždanog tkiva, višestruki prelom desne čeone kosti, a povrede glave su ocenjene kao opasne po život.

Krvavom obračunu prethodila je svađa na seoskom drumu između dvojice komšija. Gradimir je u svojoj odbrani naveo da mu se slošilo na ulasku u sokak gdje živi jer mu je pao pritisak pa se uhvatio za plugove, nakon čega ga je Miodrag opsovao riječima „J…. li ti i tatka i majku“.

Gradimir je izjavio da je Miodraga upozorio da mu ne psuje roditelje jer svi u selu znaju da ih je sa mukom čuvao, ali je oštećeni navodno ponovio psovku, dodao „sad ćeš da vidiš“ a potom uzeo dugačku drvenu motku kojom ga je dva puta udario u glavu.

Gradimir je naveo da je Miodragu istrgao motku kada je treći put krenuo da ga udari, i da je uzvratio udarce kako bi se odbranio. Sa motkom u ruci je otišao kući jer je, kako je naveo, „krv letjela na sve strane“. Onda je pozvao kuma i rekao da ga je udario komšija i pozvao ga da dođe kod njega kako bi ga odvezao u Hitnu pomoć jer ima povrede od udaraca koje mu je zadao Miodrag, te da zove policiju i Hitnu pomoć.

Na pregled kod ljekara je išao privatnim kolima jer u sanitetu nije bilo mjesta, budući da su prevozili teško povređenog Miodraga. Gradimir se branio da mu je Miodrag, čija je kuća četrdesetak metara udaljena od njegove, u zadnjih godinu i po dana stalno prijetio da će da ga ubije, te da mu je istrgao motku iz ruku i njome ga udarao da bi se odbranio, jer bi ga ovaj navodno ubio da ga je u treći put udario motkom.

Miodrag je pak u istrazi ispričao da je video Gradimira kako baca cigle koje je on ostavio u sokaku koji vodi prema njegovoj kući, te da mu je navodno rekao da to ne radi i da će njegova djeca doći da ih pomjere ako mu smetaju, piše Blic.

Po tvrdnji Miodraga, Gradimir ga je udario ciglom iznad desnog oka od čega se onesvijestio i pao na zemlju i više se nićega ne sjeća. U bolnici je primijetio je da ge boli i desna ruka i da ne može da je pomjera, pa pretpostavlja da ga je ciglom udario i po ruci. On je ostao pri tvrdnji da ga Gradimir nije udarao motkom nego ciglom te da nije video da ima motku u rukama i povredu glave.

Dio iskaza Miodraga u kojem je naveo da ga je Gradimir udario ciglom, a ne motkom te da okrivljenog nije udario motkom, tužilaštvo nije prihvatilo jer su prema mišljenju Zavoda za sudsku medicinu u Nišu iz povrede oštećenom nanesne djelovanjem „povrednog oruđa uske i izdužene dejstvujuće površine“ i da takvu površinu posjeduje drvena motka, a da im je prema izgledu utvrđenog preloma mnogo manja vjerovatnoća da je povreda naneta ciglom.

Za nanošenje teške tjelesne povrede zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je kaznu od najmanje dve godine zatvora kao i da se obaveže na plaćanje troškova od 136.717 dinara.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)