PU Istočno Sarajevo

Zbog lažne poruke na Vajberu ostala bez 1.200 KM

19:23, 21.10.2019.
Izvor: ATV
Lakovjerna četrdestdvogodišnja žena iz Sarajeva je ostala bez 1.200 KM. Novac s njenog bankovnog računa prebačen je na račun sportskih kladionica, a sve se desilo zbog jedne poruke koju je dobila na Vajber. U poruci je pisalo da je dobitnik poklon vaučera banke, te da banci dostavi broj računa, odnosno da uslika.

"Lice je fotografisalo bankovnu karticu i poslalo putem poruke, nakon čega je uvidom u bankovni račun ustanovilo da mu je skinuto 1.200 KM", izjavila je Vesna Stokanović, portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Lažne poruke sličnog sadržaja nisu rijetkost i sve imaju nešto zajedničko. Naime, dobitnik se obavještava da je osvojio određenu novčanu sumu i, da ili uplatiti lično novac ili, da dostavi lične podatke i broj računa,  kako bi dobio osvojenu nagradu. Zvuči primamljivo, ali naposlijetku najviše zaboli glava od najčešćeg finansijskog gubitka.

Podsjetimo, lične podatke može tražiti samo službeno lice i to na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

Često se ovaj zakon krši. Najčešće građani nisu ni svjesni da svojom neopreznošću otvaraju vrata prevarama, koje sve više vrebaju sa društvenih mreža.

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na građane, korisnike telefona i svih društvenih mreža, da budu oprezni prilikom njihovog korištenja i ustupanja svojih ličnih podataka kako ne bi došlo do zloupotrebe.