Tužilaštvo BiH

Zatraženo izručenje Huseina Mujanovića

  • 09.08.2018. 14:18

Tužilaštvo BiH uputilo je Ministarstvu pravde BiH prijedlog za podnošenje molbe za izručenje iz Srbije u BiH Huseina Mujanovića, koji je prošle sedmice uhapšen u Priboju pod sumnjom da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civila u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija, potvrđeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Mujanoviću, koji ima državljanstvo BiH, nakon hapšenja određen je pritvor koji može trajati i do tri mjeseca, a predmet protiv njega zaveden je i u Tužilaštvu BiH. 

Ratni upravnik logora u sarajevskom naselju Hrasnica Husein (Saliha) Mujanović uhapšen je 31. jula prema potjernici MUP-a Srbije, na graničnom prelazu Priboj-Uvac. 

Iz beogradskog Centra za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku je ranije rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici, od jula do kraja septembra 1992. godine. 

Prema podacima ovog centra, za vrijeme upravljanja Mujanovića ovim logorom, ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru su vršena i surova mučenja zatvorenika. 

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini protiv srpskih civila u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.