Psiha

Zašto se mladi u BiH ubijaju?

  • 10.09.2019. 10:44

Samoubistvo Naide Čičak (22) iz Zenice, koja je odlučila sebi oduzeti život zbog tragične ljubavi, te Ilhane Krak (24) iz Jajca, šokirali su bh. javnost, ali sigurno su alarm za čitavo društvo.

Zeničanka koja se raznijela bombom u stanu bila je i u drugom stanju.

Sarajlije još nisu zaboravile ni tragičnu ekskurziju Srednje tehničke škole za grafički dizajn i multimedijsku tehnologiju s Ilidže u Češkoj, gdje se ubio 17-godišnji učenik.

Mevsudin Murtić (24) nije želio više živjeti kada mu je došla tužba zbog kredita, te je skočio sa 17. sprata.

Zašto se mladi ubijaju Avaz je razgovarao sa psihologom Lejlom Šaćirović, koja napominje da se mladima danas nameću standardi koji podrazumijevaju idealan način života, luksuz i raskoš.

"Međutim, to može negativno uticati na psihu mlade osobe, koja se još pokušava ostvariti u privatnom i profesionalnom odnosu. Mladi koji padnu u depresiju naglašavaju negativne stvari u svom životu, a minimizuju sve što ih okružuje, kaže Šaćirović.

Sociolog Dželal Ibraković napominje da su ljudi svakodnevno suočeni s negativnim vijestima iz svijeta i naše zemlje, što u njima stvara strah pred budućnošću.

"Mi sve traumatično proživljavamo. Mislim da smo suočeni s negativnim vijestima, sve je katastrofično i neizvjesno. Običan čovjek jednostavno je izgubljen u toj šumi negativnih vijesti, pa kaže ili ću pobjeći ili napustiti ovaj svijet", kaže Ibraković.

  • U 2018. godini u FBiH 210 samoubistava
  • U 2018. godini u RS 164 samoubistava

Obratiti pažnju na depresiju

Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, depresivno raspoloženje, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti), osjećaj krivice, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubistvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Pročitajte još:

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)