Ponovljeno suđenje

Zaštićeni svjedok: Gledao sam kako je Orić ubio sudiju Ilića

  • 24.09.2018. 19:06

Gledao sam iz neposredne blizine ubistvo sudije Slobodana Ilića, koji je prethodno bio zarobljen i maltretiran od Nasera Orića. Sve je to ponovio zaštićeni svjedok na ponovljenom suđenju Oriću i Sabahudinu Muhiću. Sudija Ilić je bio vezan i čuo sam da ga Orić ispituje, a u jednom trenutku izvadio je nož i udario ga ispod vrata. Nakon toga ga je ubio iz puške, rafalom od sedam ili osam metaka, ponovio je zaštićeni svjedok ono što je vidio u selu Zalazje.

Kaže da je prilikom napada na to selo, na Petrovdan 1992. godine, zarobljeno nekoliko Srba. Sjeća se da je vidio tri ili četiri vezana srpska vojnika, i jednog koji je ležao na zemlji, a  torturi je najviše bio izložen sudija Ilić. 

"Orić je počeo ispitivati sudiju kojem su ruke bile vezane na leđima. Ovaj nije ništa odgovarao i Naser ga je udario boksom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je ovaj odgovorio. Naser ga je opet udario, vidno iznerviran ga tresao, galamio na njega. Imao je nož u ruci i ubo ga ispod vrata i u prsa. Čuo sam kada je sudija jauknuo i pao na koljena. Orić ga je ponovo udario, prevrnuo na zemlji i nekoliko puta udario nogama," rekao je zaštićeni svjedom 

Svjedok je detaljno ispričao i okolnosti ubistva Milutina Miloševića i Mitra Savića. Rekao je da ih je poznavao i prije rata i da nije mogao da im pomogne prilikom zarobljavanja od strane Armije BiH. Milošević je prema njegovim riječima bio zarobljen u selu Lolići, a nakon što je u njega pucao Orić, još jedan rafal ispalio je i Sabahudin Muhić. Nakon toga Milošević je sahranjen, a grobnica u kojoj je ukopan posuta je krečom, rekao je zaštićeni svjedok. U sudu su danas bile i porodice srpskih žrtva iz Podrinja, koje još jednom poručuju da ne vjeruju BH. pravosuđu.

"Ono sto smo htjeli danas da pokažemo sudu, da postojimo i mi, da smo tu i da nas ima na stotine, i hiljade porodica, koje godinama čekaju pravdu. Dosta nam je sudovanja, kako međunarodnog, tako i domaćeg. Dosta nam je političara koji se miješaju u rad pravosuđa i dosta nam je sudija, koji slušaju naređenjna sa Baščaršije," rekla je Radojka Filipović, predsjednik opštinske Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

Mitar Savić je prema svjedočenjima ubijen u selu Kunjerac. Prethodno je bio maltretiran, rekao je zaštićeni svjedok u sud BiH, gdje bi uskoro trebalo da bude izrečena i konačna presuda u slučaju Orića i Muhića.

"Bojimo se da se ovo ne pretvori zaista u jedan rijaliti, s obzirom da ni ovo sudsko vijeće nije dozvolilo, na zahtjev Tužilaštva da se ispitaju svi svjedoci, ponovo, jer znamo da je u prošlom postupku, bilo toliko promjena iskaza, da je to strašno," rekao je Vinko Lale, sekretar Udruženja logoraša Bratunac.

Odbrana će zaštićenog svjedoka ispitati sutra. Ranije su osporavali njegov kredibilitet, jer tvrde da je davao različite izjave nadležnim institucijama u vezi sa dešavanjima u Podrinju. Apelaciono vijeće suda BiH poništilo je prvostepenu oslobađajucu presudu Oriću i Muhiću zbog povrede odredaba krivičnog postupka. Određen je datum ponovljenog suđenja za tri ubistva srpkih zarobljenika u Podrinju, a prije sedam dana ponovo je saslušan još jedan svjedok koji je govorio o napadima na Zalazje.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.