Akcija SIPA

Zaplijenjeno 40 kilograma zlata i srebra

  • 07.03.2019. 19:20

Četrdeset kilograma zlata i srebra i veća količina novca, našlo se u rukama službenika SIPA-e, epilog je akcije kodnog naziva "Zlatni karat". Privedeno je 30 lica osumnjičenih da su ileaglno rasturali neocarinjenu robu, predmete od zlata i srebra. Nezvanično, među uhapšenima najviše je vlasnika zlatara iz Sarajeva i Tešnja.

"Policijske službe vrše pretrese više desetine pravnih i fizičkih osoba u svim krajevima BiH. Aktivnosti se sprovode sa ciljem presjecanja sprečavanja krijumčarenja robe i proizvoda od plemenitih metala i plasiranja navedene robe na ilegalnom crnom tržištu," rekao je Boris Grubišić, portparol Tužilaštva BiH. 

Akcija je trajala mjesecima, a danas je nastavljena pretresima stambenih i poslovnih objekata 56 zlatara širom BIH. Policija vjeruje da je mreža od najmanje 30 ljudi švercovala i rasturala neocarinjenu robu. Terete se i za pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, utaju poraze, i krivotvorenje pečata na plemenitim metalima.Osim SIPA-e, u akciji učestvuje MUP  Republike Srpske, FUP  i policija Brčko distrikta, te poreske uprave.