Za šta je sve dosad sumnjičen, privođen i osuđivan Siniša Šakić?

12:46, 25.05.2020.
Izvor: ATV
Danas se na graničnom prelazu Donja Gradina Graničnoj policiji BiH predao Siniša Šakić, za kojim je od 16. maja raspisana potjernica.

Pogledajte za šta je sve dosad Šakić sumnjičen, privođen i osuđivan.

Tri godine zatvora na osnovu osam optužnica

Siniša Šakić (28), zvani Kinez iz Banjaluke, osuđen je 2013. godine u banjalučkom Osnovnom sudu na tri godine zatvora na osnovu osam optužnica, nakon ćega je odmah upućen na izdržavanje kazne.

Tu presudu je izrekao sudija Atko Huseinbašić koji je prihvatio Šakićevo priznanje krivice i prijedlog okružnog tužioca Snježane Petković o visini kazne.

Protiv Šakića je početkom februara 2013. godine spojeno svih osam optužnica u jedinstven postupak.

Njemu je presuda izrečena zbog izazivanja opšte opasnosti, nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih povreda i ugrožavanja opasnim oružjem pri tuči, ugrožavanja bezbjednosti, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija i izazivanja opšte opasnosti, kao i za prikrivanje i ugrožavanje javnog saobraćaja.

U presudi je tada navedeno da je najteže krivično djelo počinio 3. aprila 2008. godine na magistralnom putu Banjaluka - Prijedor u Piljagićima. Tada je vozeći “lanču”, pijan sa 1,95 promila alkohola u krvi, brzinom od 125km/h izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo saputnik u njegovom vozilu Saša Rudić. On je u decembru 2008. godine ispred noćnog kluba “Kruna” u Banjaluci hicem iz pištolja ranio radnika obezbjeđenja Đorđa Ćuluma, a 27. februara 2010. godine iz automatske puške pucao je na “audi” u kojem su bili Slaviša Ćulum i Dejan Kostić.

Prikrivanje je počinio kada je u avgustu 2008. godine kupio pištolj “crvena zastava” iako je znao da je ukraden. Izrečena mu je kazna i zbog toga što je 12. januara 2006. godine ispred noćnog kluba “Max” u Banjaluci učestvovao u premlaćivanju Đorđa Konjevića, Vladimira Šušnjara i Adnana Šomića. Osim toga, on je zajedno sa Slavišom Ćulumom ugrozio bezbjednost radnika KPZ Banjaluka Zorana Smiljčića. Osuđen je i zato što je flašom pretukao Marka Babića u noćnom klubu “Underground” u Banjaluci te što je tukao Sašu Narića kojeg je napao zajedno sa Ivanom Zadkovićem 26. marta 2008. godine na parkingu kluba “Skandal” u Trnu.

Zajedno sa Slavišom Ćulumom i Vesom Medićem, koji je u međuvremenu ubijen, uhapšen je u martu 2009. godine i to nakon što im nije uspjela oružana pljačka benzinske pumpe "Ćejić petrol" u Srpcu.

Prvi obračun dogodio se 28. februara 2010. godine ispred Šakićeve kuće u naselju Lauš. Tada je Ćulum sa „svojom ekipom“ došao pred Kinezovu kuću i provocirao ga, pa je Šakić iz automatske puške pucao u njegov automobil „audi A8“. Iste večeri, dogodio se novi obračun na ulicama Lauša, a u ovoj pucnjavi deblji kraj izvukao je Ćulum koji je tada ranjen u rame. 

Bio i jedan od učesnika "revolveraškog" obračuna na ulicama Banjaluke

Šakić je bio jedan od učesnika "revolveraškog" obračuna dvije suprotstavljene bande u kojem je ubijen mlađi brat, nedavno ubijenog Slaviše Ćuluma, Nedeljko.

Podsjetimo, Nedeljko Ćulum podlegao je povredama nakon pucnjave koja se u aprilu 2010. godine  dogodila u banjalučkom naselju Rakovačke Bare. 

U uličnom obračunu učestvovala su tri automobila u pokretu. U BMW-u je bio nastradali Ćulum, u „fiat tipu“ njegov brat Slaviša, a u terencu „grand čiroki“ Jovan Jošilo i njegova djevojka. 

Za njim je bila raspisana Interpolova potjernica, a bio je u bjekstvu do novembra 2012. godine kada je uhapšen u Mađarskoj na graničnom prelazu Horgoš.

Svojevremeno jedan od najtraženijih bjegunaca, tada dvadesetsedmogodišnji Siniša Šakić zvani Kinez iz Banje Luke, prije hapšenja u Mađarskoj, radio je kao izbacivač u elitnoj diskoteci usred Štokholma u Švedskoj. 

Hapšen zbog sumnje da je u "Jova baru" pretukao mladića

Takođe, Šakić je u januaru ove godine uhapšen zbog sumnje da je u restoranu "Jova bar" u centru Banjaluke, zajedno sa još jednim licem pretukao mladića.

Zadnji kriminalni obračun u kojem su spomenuti i Slaviša Ćulum i Siniša Šakić, dogodio se 15. maja ove godine, kada je nedaleko od svoje kuće ubijen Slaviša Ćulum, a za Šakićem je raspisana potjernica.

Kako je ATV prvi saznao, Šakić se danas predao Graničnoj policiji BiH na graničnogm prelazu Donja Gradina.