Pretresi u Sarajevu i Mostaru

Za krijumčarenje migranata naplaćivali četiri hiljade evra po osobi

  • 09.10.2018. 11:00

Pripadnici Granične policije BiH od ranih jutarnjih časova pretresaju objekte na području Sarajeva i Mostara u okviru operativne akcije "Centar" kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizovale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu se sprovodi akcija, saopšteno je da je sprovedena opsežna istraga i prikupljeni dokazi da su ilegalni migrant u BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organizovan njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prevoz i krijumčarenje prema zemljama EU. 

Organizatori krijumčarenja naplaćivali su od migranata oko 4.000 evra po osobi. 

Tokom operativne akcije dokumentovano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata. 

Među osumnjičenim osobama ima i stranih državljana koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti krivična djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist, navodi se u saopštenju. 

Operativna akcija "Centar" predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH, ističu iz Tužilaštva BiH. 

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe biće predate postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. 

Iz Granične policija BiH prethodno je saopšteno da su uhapšena dvojica državljana Pakistana i po jedan iz Irana i BiH.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?