Nastavak procesa

Svjedok na suđenju Dudakoviću: Ubijeni su mi brat i nepokretna tetka

  • 13.05.2019. 19:29

Pred sam kraj rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripadnici Petog korpusa Armije BiH, pod komandom Atifa Dudakovića, počinili su najmonstruoznije zločine u Bosnaskom Petrovcu i okolini. O tome je danas, u Sudu BiH, svjedočila Daliborka Vržina kojoj su te¸95-te godine ubijena dva člana porodice. Nepokretna tetka, stoodstotni invalid, i brat, kog su zarobile snage Armije BiH kada je došao u selo Bjelaj da upozori civile da bježe.

“Brat je nestao. Kad je on nestao, 14.9. Borislav Vržina, on je sačekao ove s linije, ovi iz njegove brigade, onda je sa njima krenuo, mimo roditelja da se povlači. - I kad ste vi saznali da je vaš brat nestao, da ga nema, da nije uspio da napusti teritoriju Bosanskog Petrovca sa svojom jednicom? - Kad je potpisivan Dejtonski sporazum, taj dan. - Koliko je on imao godina? - 21,“ posvjedočila je Vržina.

Sat i po Vržina je pričala o zločinima Dudakovića i njegove vojske. Ubijali su i palili sve što je bilo srpsko. Posmrtni ostaci ubijenih članova porodice Vržina ekshumirani su 1999.godine. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika Petog korpusa Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.  Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Za sedam dana, suđenje se nastavlja.

Po ustaljenom rasporedu Suda BiH, svakog ponedjeljka biće ročište Atifu Dudakoviću i optuženim pripadnicima Petog korpusa. Na naredno ročištu Tužilaštvo će da nastavi da ispituje svjedoke.  

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?