Ubistvo Miroslava Lazarevića

Vrhovni sud Srpske zasjedao po žalbama na presudu Bulatoviću i Vidoviću

  • 20.09.2018. 19:26

Vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske zasjedalo je danas, zbog žalbi i odbrane i tužilaštva u slučaju presude Okružnog suda za teško ubistvo Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu. Odbrana traži da se, zbog nedostatka dokaza, Saši Vidoviću i Aleksandru Bulatoviću ukine prvostepena presuda od ukupno 39 godina zatvora i da se puste na slobodu. Tužilac, smatra da su takvi dokazi dovoljni kako bi se dvojcu izrekla i veća jedinstvena kazna od 25 i više godina robije. 

"Sud u prvostepenoj presudi nije cijenio posljedicu, da je ubijen otac troje maloljetne dece, da su u žrtvu, kojoj nije pružena ni šansa da se odbrani, ispaljena 24 hica. Sud nije cijenio ni da je ubistvo izvršeno u gradu Istočnom Sarajevu, gdje su u nesporednoj blizini bile porodične kuće," navela je Dragica Glušac, Republički javni tužilac.

Advokati koji zastupaju optužene kažu da Tužilaštvo nije dokazalo da se dvojac udružio i organizovao ubistvo. Smatraju da je povrijeđen postupak suđenja, pa očekuju ili oslobađajuću presudu ili da se postupak ponovo vrati Okružnom sudu.

"Prvostepeni sud praktično se nije na to osvrnuo, nego je on uglavnom isključivo prihvatio tezu koje je zastupalo Tužilaštvo, bez obrazloženja zašto određeni dokazi odbrane nisu prihvaćeni," rekao je Mirko Dabić, advokat. 

"Smatramo da stvarno više ne postoji nijedan pritvorski osnov, niti postoje razlozi za dalje egzistiranje pritvora iz ovog predmeta u odnosu na optuženog Bulatovića," kaže Milan Petković, advokat.  

Okružni sud Banjaluka Vidovića i Bulatovića optužio je da su prije dvije godine, iz ukradenog BMW-a, na Lazarevića ispalili 24 hica iz automatske puške. Potom su, kako se navodi u presudi, ukradenim automobilom pobjegli prema Kantonu Sarajevo, a onda ga zapalili.