Pušten da se brani sa slobode

Vozaču kamiona smrti nije određen pritvor

  • 01.12.2019. 14:22

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu nakon saslušanja nije odredio pritvor vozaču šlepera G.B. (46) iz Kraljeva koji se sumnjiči da je 29. novembra na auto putu kod Gornje Trnave, naletivši na kombi vozilo u zaustavnoj traci, izazvao udes u kojem su stradala tri, a povrijeđeno osmoro radnika iz Kragujevca.

Osnovno javno tužilaštvo je prethodno predložilo nakon saslušanja da se G.B. odredi pritvor, ali je sud to odbio.

"Odbijen je prijedlog za određivanju pritvora. Prijedlog je bio da se osumnjičenom odredi pritvor kako ne bi uticao na svjedoke koji su bili neposredni očevici događaja a nalazili se u kombiju. Sama okolnost da su svjedoci neposredni očevici sama za sebe ne predstavlja razlog za određivanju pritvora osumnjičenom. Nije dovoljno da se paušalno u prijedlogu navede da svjedoci imaju neposredno saznanje o predmetom događaja jer će na te okolnosti pomenuti svjedoci biti saslušani tokom postupka. Za određivanju pritvora po tački 211st.1tač.2 ZKP nije dovoljno apstraktna mogućnost uticaja na svjedoke već je neophodno navesti konkretne okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti od uticaja", objasnio je portparol Osnovnog suda Vladimir Rakonjac.

Vozač šlepera na današnjem saslušanju u OJT, nezvanično, nije iznio odbranu navodeći da se ne osjeća dobro. On je rekao da nije spavao i jeo i da se osjeća loše te da zato ne može da iznese odbranu.
Nakon slušanja u Osnovnom sudu gdje mu nije određen pritvor on će biti pušten da se brani sa slobode.

U nesreći su poginula tomica radnika iz Kraljeva, a osmoro ih je povrijeđeno od kojih se ljekari još bore za živote dvojice najteže povrijeđenih.