Mihajlo Sporić

Voljeni se opraštaju od mladog Tesle: Zlatnog olimpijca oplakuje čitava Srbija

17:28, 10.11.2019.
Izvor: Blic
Nakon duge borbe koja je trajala skoro dvije godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu, inače dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Takođe Matematička gumnazija, čiji je Mihajlo bio učenik, izrazila je duboku žalost zbog ove tužne vijesti.

"Duboko nas je potresla vest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića (maturirao 2016). Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je volio Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvek ćemo te voleti!"

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cvijeća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za djecu oboljelu od raka Nurdor, prenosi portal "Novi Magazin".

Mihajlova rođaka se potresnim kratkim statusom oprostila od njega.

Srbija je u suzama. Nema tih riječi kojima se može opisati prekid života koji je tek trebao da dobije najvišu vrijednost. MIhajlova genijalnost nas je već činila ponosnima kada je donosio brojne medalje sa takmičenja, ali njegov naučni rad bi, kako kažu profesori iz Beograda, bio vrijedan svjetske slave.

Bio je dobitnik brojnih nagrada

Mihajlo je bio nosilac je Vukove diplome iz Matematičke gimnazije, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima - zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu u Velikoj Britaniji.

Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je donio zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Pročitajte još:

Ujedinio čitavu Srbiju, ali na kraju nije izdržao: Preminuo mali Isaija

Kembridž proglasio trodnevnu žalost: Preminuo Mihajlo Sporić, jedan od najboljih studenata iz Srbije

Aleksandar (18) se posvađao sa poznanicima pa pucao na njih

Muzičar poginuo usljed udara struje tokom montiranja instrumenta

Udario pješaka i pobjegao s mjesta nesreće

Državljanin BiH šokirao njemačku policiju na uviđaju nesreće

'Ja ću izaći iz zatvora kad-tad, ali ti iz groba nikada nećeš'