Napadnut snimatelj tokom okupljanja novinara

Vladimir Kovačević se oporavlja, istraga u toku

  • 29.08.2018. 19:19

Svakodnevno saslušavamo osumnjičene, a pronašli smo i dokaze - saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka o istrazi napada na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije. Više detalja ne mogu iznositi kako ne bi ugrozili istragu. 

U Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske kažu da je Kovačević bolje, ali da će biti zadržan u bolnici jos neko vrijeme.

"Stanje pacijenta je stabilno i u poboljšanju, urađen mu je kontrolni CT nalaz glave koji je pokazao regresiju nagnječenja mozga. Pacijent ostaje na daljem bolničkom praćenju i liječenju", kažu iz UKC RS.

Istovremeno, na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi da je baš na skupu koji je organizovan kako bi se osudilo nasilje nad novinarima, verbalno napadnut snimatelj RTRS-a, Vladimir Milaković.  Na snimku se vidi i čuje kako  Milakoviću, za sada još nepoznata osoba koja je sve snimala mobilnim telefonom, upućuje uvredu da radi za "fašističku televiziju". Udruženje "Restart Srpska" emitovalo je taj snimak na svojoj fejsbuk stranici, ali su ga ubrzo i obrisali.

Nije poznato da li je osoba koja je snimala i uputila uvrede snimatelju aktivista "Restarta", ali je organizacija  "Restart" na svojoj stranici uputila izvinjenje zbog ovog događaja i sadrzaja koji je emitovan na njihovoj stranici. Iz RTRS-a kažu da još nisu dobili nista zvanično. 

Savez za pobjedu je organizovao pres konferenciju ispred zgrade MUP-a Srpske, sa koje su poručili da osuđuju napade na sve novinare, bez obzira iz kojeg medija dolaze. Ocjenjuju da je potrebno donijeti zakon kojim bi se napad na novinara tretirao kao napad na službeno lice.

"Napad na Vladimira Kovačevića je udar na slobodu govora, na demokratiju, na Ustav. Znamo da je jedan od osnovnih stubova demokratije svake države novinarstvo, i ovo nije udar samo na pojedinca, već na struku", rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Brčkom su se okupili novinari koji su osudili napade na medijske radnike. Poručili su da društvo u kojem novinarima nije omogućeno da slobodno izvještavaju nije demokratsko, i da u takvoj zemlji niko ne želi da živi.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.