Više duvana sa crnog tržišta

Visokim akcizama na cigarete se više gubi nego dobija

  • 03.11.2018. 19:15

Uprava za indirektno oporezivanje nedavno je oduzela cigarete i duvan bez akciznih markica vrijedne 75 hiljada maraka. Slične vijesti sve su češće i dokaz su bujanja crnog tržišta duvana i duvanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini. 

U prvih devet mjeseci ove godine, oduzeta je roba vrijedna preko milion i 200 hiljada maraka, što je skoro tri puta više nego u cijeloj prošloj godini. Stručnjaci kažu da je glavni razlog stalni porast akciza. U proteklih osam godina, fiksna akciza je, sa 30 feninga po kutiji cigareta skočila na marku i po. Na trafikama i u prodavnicama, kutija  košta najmanje četiri marke, a na pijacama se, “ispod ruke”, može naći za marku i po do dvije. Konstantno poskupljenje koriste preprodavci, koji, na crnom tržištu, itekako dobro zarađuju.

"Došli smo do situacije da je cijena cigareta zaista velika u ovom trenutku, što je prouzrokovalo i povećanje crnog tržišta što je činjenica, s obzirom da, ukoliko postoji veliko poresko opterećenje na određenom poreskom proizvodu, onda postoji i veći interes grupa koje se bave nezakonitom proizvodnjom da nezakonito prodaju te proizvode jer im je zarada puno veća", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Zakon o akcizama predviđa usklađivanje sa evropskim direktivama, što znači da, osim proporcionalne akcize od 42 odsto od maloprodajne cijene, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje svake godine određuje i fiksnu akcizu. Iz domaće duvanske industrije upozoravaju na to da, u evropskim zemljama, građani imaju znatno bolja primanja i nije im problem da plaćaju kutiju cigareta četiri, pet, pa i skoro šest maraka, dok je u Bosni i Hercegovini to svakako preskupo. Zato su, kažu, na velikom gubitku,a osim proizvođača, ispaštaju i prodavci i distributeri.

"Ako kažemo da smo u zadnjih četiri ili pet godina izgubili 30 ili 40 odsto tržišta, to je prevelik odnos. I mislim da nema nijednog proizvoda u BiH koji se može uporediti sa takvom situacijom. To čini velike probleme za sve nas koji smo sudionici, a istovremeno, ne vidimo da će se nešto brzo dogoditi", kaže Josip Lozančić iz British American Tobacco.

U periodu od 2011. do 2017, akciza na duvan porasla je 105, a prihodi svega deset odsto. Prema nezvaničnim procjenama, Bosna i Hercegovina je, u proteklih pet i po godina, izgubila između 600 i 700 miliona maraka zbog prevelikih akciznih opterećenja i rasta crnog tržišta. Da bi se to promijenilo, morao bi da se mijenja i Zakon o akcizama,koji je zbog izbora na čekanju. Pošto su akcize za 2019. već određene novi zakon ni u sledećoj godini neće biti donesen.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.