Akcija "Zlatni karat"

Velika akcija SIPA-e: Uhapšeno 30 lica, oduzeto 40 kg zlata

  • 07.03.2019. 11:37

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su 30 lica, u okviru operativne akcije kodnog naziva "Zlatni karat", zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela.

U akciji, koja je juče započeta, nastavljeni su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičeni na ukupno 56 lokacija širom BiH: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja, saopšteno je danas iz Sipe. 

U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kilograma zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret. 

Uhapšeni će, nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe, biti predati u dalju nadležnost postupajućem tužiocu BiH. 

Operativna akcija "Zlatni karat" koja se realizuje po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika Sipe. 

Istraga se odnosi na krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem, organizovanjem grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i falsifikovanje za obilježavanje robe, mjera i tegova iz Krivičnog zakona BiH, navodi se u saopštenju. 

Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršili krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra. 

Sipa izražava zahvalnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH, entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije. 

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина