MUP Srpske

Varao ljude na internetu nudeći "Frilens" posredovanje pri zapošljavanju

  • 22.01.2020.10:05

Lice čiji su inicijali N.S. iz Istočnog Sarajeva uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela prevara i neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Nemanji Stojanoviću.

Lice N.S. slobode su lišili policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policiije MUP-a Republike Srpske, a u okviru istrage izvršen je pretres kuće koju osumnjičeni koristi u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Lice N.S. se sumnjiči da je pomenuta krivična djela vršio na taj način što se registrovao na sajtove kao što su freelancer.com i upwork.com na kojima se nude i traže frilensing poslovi, te se predstavljao kao zaposlenik dvije banke iz Banjaluke", saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a navode da je u ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u pomenutim bankama, kao i drugih razloga, osumnjičeni putem usluge "Pejpal" i "Vestern junion" naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih.

Prema do sad prikupljenim informacijama, navode iz MUP-a Srpske, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta.

"Osumnjičeni je, takođe, pravio lažne naloge na društvenoj mreži Fejsbuk na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova. Do sad poznati nalozi koje je osumnjičeni koristio u ovu svrhu su Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago", ističe se u saopštenju.

S ciljem dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, iz MUP-a Srpske mole građane koji su imali kontakt sa ovim licem posredstvom interneta i bili prevareni da to prijave Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na i mejl adresu [email protected]