Osnovna škola "Klokotnica"

Uznemirujući snimak vršnjačkog nasilja u Doboju: Tuče učenika dok je na zemlji, a ostali gledaju

15:27, 11.04.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Uznemirujući snimak vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u naselja Klokotnica u Doboj-Istoku poslali su roditelji pretučenog dječaka redakciji Avaza.

Njihovo dijete, učenika 8-2 razreda u OŠ “Klokotnica”, napali su prije 17 dana vršnjaci iz razreda. Slučaj je gledalo 15 učenika, a jedan je sve snimao i objavio na društvenim mrežama.

Roditelj, koji je želio ostati anoniman, piše kako direktorica škole nije ništa poduzela da napad sankcioniše te da napadač i dalje ide normalno u školu, dok žrtva od straha ne smije.

Kako je rekla direktorica škole Senada Džanić, danas će biti održana sjednica Nastavničkog vijeća, na kojoj će se, shodno Pravilniku o povredama discipline, postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti učenika, trajanju izrečene odgojno-disciplinske mjere, staviti tačka na nemio slučaj vršnjačkog nasilja, koji se dogodio 26. marta u dvorištu škole.

Ovdje možete pogledati video.

"Toga dana, poslije završene nastave, grupa učenika 8-2 razreda naše škole, njih 17, okupila se na jednom mjestu, a jedan od učenika je tukao svoga vršnjaka iz razreda. Drugi su to gledali, a jedan od njih napad je snimao mobitelom i objavio na društvenim mrežama. Istu veče od roditelja napadnutog učenika sam obaviještena SMS porukom o tome šta se dogodilo. Već sutradan smo u kolektivu i rukovodstvu škole počeli veoma ozbiljno raditi na rasvjetljavanju slučaja, koji nas je sve iznenadio i šokirao", kaže Džanić.

Navela je da se radi o težoj povredi discipline i Nastavničko vijeće će donijeti odluku o tome. Zanimljivo je da se ovo desilo u školi koja je po vrednovanju u svojoj kategoriji najbolja u Tuzlanskom kantonu i da su učenici ove škole iz oblasti vršnjačkog nasilja u radionicama “Civitasa” osvojili prvo mjesto u opštini Doboj-Istok.

"Dakle, nije istina da škola i njeni organi nisu poduzeli ništa na ovom slučaju. Poduzela je sve, mi radimo na osnovu važećeg pravilnika i vinovnici će biti kažnjeni. Učenik koji je napao vršnjaka ide u školu, a mi mu do izricanja kazne ne možemo zabraniti da pohađa nastavu, ali je pod prismotrom pedagoga. Obavijestili smo i Centar za socijalni rad, Policijsku stanicu i Pedagoški zavod", ističe Džanić.