Državljani Turske i Iraka

Uzimali po 8.000 KM za krijumčarenje migranata u BiH

10:43, 16.08.2019.
Izvor: avaz
Tužilaštvo BiH optužilo je danas državljane Turske i Iraka zbog krijumčarenja migranata na teritoriji BiH.

Murat Erbil, državljanin Turske i Iraka, i Sahin Sef, državljanin Turske, terete se da su za novčanu naknadu, s ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH, među kojima i maloljetne osobe.

Optuženi se terete da su na području BiH, tokom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala (Sl. glasnik BiH broj 37/02), a s ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4.000 evra prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Republikom Hrvatskom, u čemu su otkriveni i spriječeni od pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje osoba, iz člana 189. KZBiH.