Detalji tragedije na Hvaru

Umro italijanski menadžer, među otrovanima i bivši senator i dvoje djece

08:35, 14.08.2019.
Nakon jučerašnjeg trovanja na brodu na Hvaru, petero ljudi smješteno je u splitskoj bolnici. Među njima je i dvoje djece, brat (5) i sestra (14) koji su u kritičnom i po život opasnom stanju, dok je troje odraslih stabilno.

Voditelj Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je kako djeca životno ugrožena te da su oboje na respiratoru. Ona je navela kako kod oboje postoje “multiorganska zatajenja”.

Ko su otrovani italijanski državljani?

Muškarac koji je umro uslijed trovanja na jahti u Hvaru je italijanski menadžer Eugenio Vinci (57), javljaju hrvatski mediji. On, kao i svi stradali na brodu su sa Sicilije. Bio je direktor društva “Dico”, koje upravlja nacionalnim lancem trgovina “Tuodì”.

Među otrovanima su djeca, jedno njegovo i drugo od njegove djevojke.

Jedan od otrovanih je Bruno Mancuso, gradonačelnik Sant'Agata di Militelo, grada nadomak Mesine. Mancuso je od 2013. do 2018. bio senator.

– Svi koji smo se otrovali spavali smo na brodu na desnoj strani. Mislim da se pokvario sistem za klimatizaciju i da se gas uvukao u kabine kroz otvore za klimatizaciju. Uvjeren sam da nije hrana u pitanju, jer djeca nisu ni okusila večeru, a najteže su stradala – rekao je za Večernji list Mancuso.

Toksini u organizmu

S Klinike za infektivno splitskog KBC, rekli su kako se da se radi o unosu toksina u organizam, ali da se uzroci ne znaju. Dr sc Dragan Ledina ne vjeruje da je riječ o trovanju školjkama.

– Radi se o unosu toksina u organizam, da li preko usta ili disanjem, teško mi je reći. Mislim da te školjke nisu razlog, pojeli su samo dvije porcije dagnji, bilo ih je osam, a šest je osoba oboljelo – izjavio je dr Ledina.