Krijumčarenje

UIO u nekoliko akcija oduzela robu u vrijednosti 62 hiljade KM

12:22, 23.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa MUP KS i MUP BPK u nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva Regionalni centar Sarajevo oduzeli su veću količinu akciznih proizvoda.

Ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo u saradnji sa policijskim službenicima MUP KS, PS Hadžići, na putnoj komunikaciji Sarajevo–Konjic izvršili su zaustavljanje i kontrolu kombi vozila pravnog lica iz Trebinja i u istom pronašli 1.560 kilograma duhana u listu, za koji vozač nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu/nabavci. Obzirom da duhan u listu nije akcizni proizvod, kontaktirani su službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kojima je predmet ustupljen na nadležno postupanje.

Takođe, u saradnji sa policijskim službenicima MUP KS, PS Hadžići, na području opštine Hadžići izvršili su zaustavljanje i kontrolu dva putnička motorna vozila, te u istim je pronađeno 10.240 paklica raznih cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO BiH. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 46.000,00 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih informacija ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, PS Goražde, na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su od dva fizička lica 172 kilograma rezanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO BiH. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 25.800,00 KM.

Protiv počinioca biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.