Akcija

Uhapšeno sedam osoba u Bijeljini i Sokocu

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2021. 19:47

SIPA je hapsila i danas. I to u Bijeljini i Sokocu. Uhapšeno je sedam osoba a na teret im se stavlja krivično djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među uhapšenima je i Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne policije Republike Srpske. Sarića je u novembru 2018. godine Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbe za zločine u Srebrenici u julu 1995. godine. 

"Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu jutros sun a području Bijeljine I Sokoca slobode lišili sedam osoba zbog osnovane sumnje u vezi sa krivičnim djelima  "Individualna i komandna odgovornost" iz  Krivičnog zakona BiH", rekla je Jelena Milovčić, portparol SIPA.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, biti predate postupajućem tužiocu. Nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

"Osumnjičeni se terete das u kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske, učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, od čega 7 djece i 8 žena koji su ubijeni u mjestu Balatun kod Bijeljine. Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se tereta da su direktno učestvovali u egzekucijama žrtava", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Nastavlja se lov na Srbe kažu i u bijeljinskoj boračkoj organizaciji. Hapšenje Gorana Sarića ali i Jovice Petrovića koji je takođe danas uhapšeni nastavak je pritiska na sve srpske borce.

"Mi znamo da je jutros priveden Goran Sarić, general policije, znamo da se protiv generala 10 godina vodio postupak i da je oslobođen svih optužnica, ali evo opet u ranim jutarnjim satima kao posljednjem kriminalcu, došli su na  vrata predstavnici SIPA-e i odveli ga, jednostavno bez bilo kakvih informacija i bilo čega. Ono što mogu da kežem, jesnostavno da neće da nas ostave na miru, nastavlja se pritisak na srpske borce, želeći sigurno da se borci i vojska Republike Srpske, prikažu u najgorem slučaju, ali ja svima poručujem da smo mi  bili borci na pravdi Boga i imamo danas našu Republiku Srpsku koju ćemo čuvati", rekao je Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović.

Današnje hapšenje uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je Sud BiH oslobodio pet srpskih boraca optužbi za zločine počinjene u Srebrenici. To pokazuje da se radi o sinhronizovanoj akciji i da namjera pravosuđa BiH nije utvrđivanje istine o proteklom ratu, već optuživanje što više Srba, poruka je iz BORS-a.

Poručuju i da će biti pružena podrška svake vrste uhapšenim borcima i policajcima.


Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.