Policija nije htjela da ga uhapsi

Uhapšeni Behudin Husić osumnjičen da je srpskim civilima motorkom sjekao noge i ruke

  • Извор: АТВ
  • 14.09.2021. 15:28

Behudin Husić iz Srebrenice, koji je uhapšen jutros u Špionici kod Srebrenika, sumnjiči se da je zajedno je sa Ahmom Harbašem, Nedžadom Hasićem i Samirom Avdićem 2. maja 1996. godine na krajnje brutalan način, motivisan nacionalnom mržnjom i netrpeljivosti prema srpskom narodu, učestvovao u izvršenju ubistva četiri muškarca srpske nacionalnosti iz Milića - Đorđa Petrovića, Nikole Modraković, Momčila Ristanovića i Vlajka Zekića.

Žrtve njihovog gnusnog krivičnog djela, kobnog dana nalazile u šumi nadomak Milića, gdje su spremali građu za pokrivanje kuće Zekić Vlajka, kada su na njih naišli Behudin Hasić i ostala trojica osumnjičenih, koji su u tome periodu naoružani hodali u okolini Srebrenice i Milića, iako se rat već odavno završio.  

U samom činu ubistva, kao saznaje ATV, izvršioci su uz upotrebu motorne testere nad žrtvama počinili masakr, na način da su žrtvama sjekli ruke, noge i glave odvajali od tijela, da bi na kraju tijela spalili. Ovaj zastrašujući događaj je unio strah i uznemirenje među tamnošnji srpski narod koji je živio u selima u okolini Srebrenice i Milića, a kojima su još bila svježa sjećanja na ratne strahote i zločine počinjene od strane jedinica takozvane Armije BiH pod kontrolom Nasera Orića, u okolini Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Husiću, Harbašu, Hasiću i Avdiću je neposredno nakon izvršenja počinjenog krivičnog djela suđeno pred Okružnim sudom u Bijeljini, te je u toku 1996. godine donesena prvostepena presuda kojom su imenovana lica osuđena na kazne zatvora u trajanju od dvadeset godina. Od tog dana sva četvorica su se nalazila  u bjekstvu, a Okružni sud u Bijeljini izdao je objavu o raspisivanju međunarodne potjernice za optuženim  Nedžadom Hasićem, Ahmom Harbašom, Behudinom Husićem i Samirom Avdićem, te donio rješenje  o određivanju pritvora za optužene. 

Kako saznajemo, Behudin Husić, sve ovo vrijeme je nesmetano boravio u porodičnoj kuću sa suprugom i djecom u mjestu Špionica, opština Srebrenik, gdje je radio kao građevinski radnik. Svakodnevno je na području opštine Srebrenik upravljao motornim vozilima bez vozačke dozvole i ličnih dokumenata, a zaštitu i pomoć su mu pružali ratni komandat takozvane Armije BiH, Naser Orić i pripadnici njegove jedinice.

Takođe saznajemo da je, lokalna policija i rukovodstvo PS Srebrenik bilo je sve vrijeme upoznato da je za Husić Behudinom, zbog učestvovanja u izvršenju  gore navedenog krivičnog djela, raspisana međunarodna potjernica. I pored toga, istog iz nepoznatih razloga nisu željeli da uhapse, kao što u ranijem periodu  nisu htjeli da uhapse i osuđenog Hasić Nedžada. 

Na osnovu međunarodne potjernice Okružnog suda Bijeljina, 2007. godine u SAD je uhapšen Samir Avdić i isporučen u BiH, gdje je predat u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini. U ponovljenom sudskom postupku isti je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a koju je odslužio u KPZ Bijeljina i KPZ Foča. 

Ahmo Harbaš, se sa porodicom nalazi u mjestu Lugano, Švajcarska i isti je 2. decembra 2005. godine bio uhapšen od strane švajcarskih bezbjednosnih službi, ali nije izvršena ekstradicija iz nepoznatih razloga.

Dana 26.11.2020. SIPA je uhapsila Nedžada Hasića, koji se trenutno nalazi na slobodi, jer se ponavlja sudski postupak protiv njega.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина