Kozarska Dubica

Uhapšen zbog izazivanja opšte opasnosti: Vatrogasci spriječili veću štetu

  • 09.04.2020. 12:30

Policijskoj upravi Prijedor juče je prijavljeno da je u mjestu Sjeverovci, opština Kozarska Dubica, na otvorenom prostoru došlo do požara koji se nekontrolisano proširio i zahvatio parcele privatnog vlasništva i šumske parcele državnog vlasništva u nadležnosti ŠG ”Gradiška”.

U toku dana požar je lokalizovan od strane pripadnika vatrogasnih jedinica iz Kozarske Dubice i Gradiške.

Operativnim radom na terenu Policijski službenici PU Prijedor došli su do saznanja da je R. L. iz Kozarske Dubice, nakon paljenja korova i niskog rastinja na njivi, ostavilo zapaljeni materijal bez nadzora, tako da se požar nekontrolisano proširio na okolne parcele i šumu, i da prethodno nije obavijestilo nadležnu vatrogasnu jedinicu o paljenju vatre na otvorenom prostoru.

O svemu je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, kojem će nakon kompletiranja predmeta, protiv lica R.L. biti dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo ”Izazivanje opšte opasnosti”.

Policijska uprava Prijedor ujedno je apelovala na sve građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala na otvorenom prostoru, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara predviđena je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

Тагови: