27 godina od zločina

Ubijeni sa zavezanim rukama na leđima: Pomen nastradalim u "Velikom parku"

  • 22.04.2019. 19:21

Osmorica pripadnika JNA, sa zavezanim rukama na leđima, ubijena su, na današnji dan, u sarajevskom Velikom parku 1992.

Dvadeset sedam godina od tog zločina, pronađeni su djelimični posmrtni ostaci samo dvojice ubijenih srpskih zarobljenika.

Pred Sudom BiH u toku je proces u predmetu "Veliki park". Optužnica tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragana Vikića, bivšeg ministar unutrašnjih poslova BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića. 

Porodice ubijenih pitaju zašto BiH od Holandije ne traži izručenje Nežada Herende, pripadnika ozloglašenih “Ševa“ kog su svjedoci označili kao izvršioca ubistva.

"Niko ne traži njegovo izručenje. Ko je naredio, vjerujte, sad svi peru ruke, sad svi su naredili oni koji su mrtvi", kaže Nevenka Đokanović, supruga ubijenog Stevana Đokanovića.

"Mi znamo da je Vikić direktno naredio, to su podaci koje mi imamo i da ih je ubio Herenda. Ali Herendu ni da dovedu, ni da privedu da da neku izjavu, ništa", rekao je Nada Kovačević, sestra ubijenog Vlajka Golubovića.

Mnogi pripadnici federalne policije svjedočili su da se zločin desio samo nekoliko metara od policijskog doma. To je mjesto na koje su danas, pod pratnjom policije, stigle su porodice ubijenih vojnika.

"Prvi i masovniji nestanak Srba koji je bio ovdje, tzv.grupa “Osam“ od kojih još uvijek, na žalost, poslije toliko godina od njih osam, samo dvoje identifikovano, za njih šest još ne znamo ništa", ističe Nevena Šiljegović, predstavnik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih Istočno Sarajevo.

Sa današnjeg obilježavanja Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko romanijske regije, stiže i poruka da Institut za traženje nestalih BiH nikada nije provjerio indicije da su tijela zakopana.

"Pet miliona potrošio na čuvanje mrtvih tijela, a dva miliona na ekshumaciju, onda možete zamisliti koliko je radio i šta je radio taj Institut, tako da nismo zadovoljni, ići ćemo čim se to formira i malo se slegne da vidimo kako te porodice da nađu svoje najmilije", kaže Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca.

Porodice čekaju formiranje vlasti na nivou BiH kako bi uputile zahtjev za ispitivanje lokacija za koje se sumnja da bi mogle da budu mjesta na kojima su zakopani ubijeni Srbi iz Sarajeva. Republika Srpska još traga za 1662 lica. 

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија