Ubio ga sa više uboda nožem

Ubici oca određeno psihijatrijsko liječenje

  • 25.01.2019. 15:43

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu donijelo je rješenje kojim je optuženom Nenadu Božiću iz Pala izrečena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstenoj ustanovi.

Nenad Božić je uhapšen u septembru prošle godine kada je sa više uboda nožem usmrtio oca Veljka Božića.

"Izrečene mjera može trajati dok postoji potreba za liječenjem i čuvanjem Božića. Mjera bezbjednosti izrečena je iz razloga što je Božić 17. septembra, oko 8 časova, u porodičnoj kući, u stanju neuračunljivosti, ubio svog oca Veljka", rečeno je u Okružnom sudu Istočno Sarajevo.

Oni su pojasnili da se za izricanje navedene mjere Božiću sud odlučio iz razloga što je utvrđeno da je optuženi prilikom izvršenja krivičnog djela postupao u neuračunljivom stanju.

"Shodno nalazu i mišljenju tima vještaka proizašlo je da optuženi boluje od trajne duševne bolesti, te da ne shvata adekvatno značenje djela koje je učinio i nije u mogućnosti da upravlja svojim postupcima", istakli su u presudi.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, a žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Prema nezvaničnim informacijama, neuropsihijatrijskim vještačenjem ranije je utvrđeno da Nenad boluje od šizofrenije. Upravo je bolest bila glavni okidač da nožem nasrne na oca, kojeg je na spavanju više puta izbo po grudima i leđima u njihovoj porodičnoj kući.

U ranijoj odluci suda navodilo se da bi Nenadovo puštanje na slobodu moglo predstavljati opasnost po građane, jer je oca ubio bez posebnog motiva. Ocijenjeno je da bi isto tako mogao nasrnuti na bilo koga.

Još prilikom prvog određivanja pritvora tužilac je dostavio medicinsku dokumentaciju Doma zdravlja Pale, prema kojoj je konstatovano da Božić ima dijagnozu pod šifrom F-20, a koja označava šizofreniju.

Njegov advokat je takođe tražio da se Božić uputi u zdravstvenu ustanovu, jer je zločin počinio u stanju neuračunljivosti.

Nakon što se saznalo za ubistvo, mještani Pala pričali su da su Nenad i Veljko posljednjih godina živjeli sami i da se iz njihove kuće često čula galama. Ispričali su da je Nenadova majka umrla prije nekoliko godina, a brat blizanac mu je nastradao u ratu. Prema njihovim riječima, Nenad ima i sestru koja odavno ne živi s njim i ocem, jer ima svoju porodicu.

"Nenad nije oženjen i s njim nismo imali problema, ali niko ne zna šta se u njihovoj kući dešavalo. Oni su se ponekad znali posvađati, pa je možda ovaj put svađa izmakla kontroli. Ko će to znati", rekao je tada jedan od komšija.

Žalio se da ga proganjaju

Prilikom hapšenja Nenad Božić nije davao nikakve izjave.

Neposredno po hapšenju bio je psihički rastrojen i samo je govorio policajcima kako ga neko proganja.