Komemoracija u Sarajevu

Ubice policajaca moraju biti pronađene

  • 29.10.2018. 19:21

Teško je naći prave riječi da iskažemo tugu i bol, ali i ogorčenost koju osjećamo  -  poruka je kolega ubijenih policajaca, koji su zajedno sa  porodicama i prijateljima odali poslednju počast Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću. 

Praznina koja ostaje za njima, teško je opisiva, riječi su kojima je otvorena komemoracija ubijenim pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo. Ovo je nenadoknadiv gubitak za porodice i sarajevsku policiju, u čijim redovima su Šehović i Vujinović davali maksimalan doprinos, radeći svoj posao predano i profesionalno, poručio je komesar kantonalnog MUP-a. 

"Naše kolege, Adis i Davor, su u toku svoje službe ličnim primjerom, na najbolji način, u svakoj situaciji, pokazali šta znači časno, profesionalno i predano, obavljati policijski posao. U isto vrijeme su pokazali koliko je to težak, rizičan i opasan posao," rekao je Mevludin Halilović. 

Komemoraciji u Sarajevu prisustvovao je i direktor policije Republike Srpke Darko Ćulum. MUP Srpke i dalje pruža svu neophodnu pomoć u istrazi, u okviru koje je do juče saslušano  49 lica i pretreseno 12 lokacije. Policija Republike Srpke je privela i Kantonalnom MUP-u predala nekoliko lica. Još nema zvaničnih infromacija ko je pucao u dvojicu policajaca. Ko god da je to uradio, moramo ga pronaći, a stravični prizori se više nikada ne smiju ponoviti, poručile su kolege ubijenih pripadnika MUP-a.

"Kad sam prije par godina, za kolegu Pivotića pričao, učestvovao u svemu tome, mislio sam da se viče nikada neće ponoviti, ovaj natpis da se ne ponovi, molim vas da pokušamo da nam se to više ne ponavlja," rekao je Elfin Mujezin, kolega ubijenih.
 
"Imamo obavezu čuvati i njegovati uspomenu na njih, pomoći njihove najbliže, a zločince koji misle da će nas uplašiti i pokolebati, sigurno imamo obavezu izvesti pred nadležni sud, kako bi bili adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonom," rekao je Mirza Hadžiabdić, Sindikat policije Kantona Sarajevo

Nakon komemorativnog skupa, Adis Šehović i Davor Vujinović sahranjeni su u prisustvu porodica, kolega, prijatelja i brojnih Sarajlija. Na mjestu gdje su ubijeni građani svakodnevna pale svijeće. Zastave su u cijeloj BiH danas spuštene na pola koplja. Vlada Republike Srpske juče je na telefonskoj sjednici, donijela odluku da i u Srpskoj bude proglašen Dan žalosti zbog ubistva dvojice policajaca u Sarajevu. Na ulicama tog grada i dalje je pojačano prisustvo policije. Juče su saopšteni detalji kojima policija raspolaže, a danas je jedno lice privedeno u prostorije Kantonalnog tužilastva koje vodi jednu od najopširnijih istraga koje su pokrenute u poslednjih nekoliko godina. Formiran je i tužilacki tim, koji prikuplja sve dokaze, koji bi mogli dovesti do počinilaca ubistava.