Suđenje Atifu Dudakoviću

U vojnom hangaru u Bosanskom Petrovcu bilo 70-80 civila

  • 26.08.2019. 15:46

Svjedok Tužilaštva BiH Dušan Filipović naveo je u svom ranijem iskazu, koji je danas pročitan pred Sudom BiH, da je nakon zarobljavanja tokom vojne akcije "Sana 95" odveden u vojni hangar u Bosanskom Petrovcu gdje je zatekao između 70 i 80 srpskih civila, među kojima je bilo četvoro djece, te da su neki izvođeni napolje i da se po povratku na njima vidjelo da su premlaćivani.

Čitanjem iskaza preminulih svjedoka Tužilaštva BiH Dušana Filipovića i Mila Novakovića u Sudu BiH, nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

U iskazu od 19. aprila 2017. godine Tužilaštvu BiH, Filipović je rekao da su ga tokom vojne akcije "Sana 95" u septembru 1995. godine sa suprugom Smiljom i kumom Nikolom u selu Kolinići u opštini Bosanski Petrovac zarobili pripadnici takozvane Armije BiH.

Filipović je naveo da su u vojnom hangaru, gdje je doveden, bili i pripadnici Vojske Republike Srpske, ali da ne zna koliko ih je tačno bilo jer su zarobljeni srpski vojnici stalno odvođeni u Bihać, a dovođeni novi.

On je istakao da je bio u radnom vodu koji je skupljao i sahranjivao tijela poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske u Bosanskom Petrovcu i okolini, navodeći da je u selu Krnjeuši sahranio osam poginulih srpskih boraca, dok je u groblju u Trešnjici ukopao 15 vojnika i civila.

Iz Stanice policije u Bosanskom Petrovcu iznio je i na groblje odnio izvjesnog dvadesetogodišnjeg Tadića.

Filipović je rekao da je u hangaru proveo mjesec dana u veoma teškim uslovima, nakon čega je premješten u neku kuću u kojoj je bio do 1996. godine.

Drugi svjedok Tužilaštva Milo Novaković u iskazu koji je dao 19. aprila 2016. godine u Policijskoj stanici Ribnik, rekao je da je 1991. godine iz Sarajeva došao u selo Risovac u opštini Bosanski Petrovac, gdje su živjeli njegovi roditelji.

Kada je počela vojna akcija "Sana", Novaković je naveo da su 14. septembra 1995. godine svi ukućani, osim oca Slavka, koji nije htio da napusti kuću, krenuli prema Sanskom Mostu.

Svjedok je izjavio da je u avgustu 1999. od rođaka Radovana čuo da je iznad kuće u Risovcu pored vrela pronađen nepotpun skelet njegovog oca i lična karta, koji je kasnije identifikovao i patolog Željko Karan.

Novaković je rekao da je njegova rodica Koviljka Novaković, koja je sa nekoliko mještana ostala u selu, ubijena pored svoje kuće, da su ubijeni i Milan Dragosavac i Dragan Ilić, a da su neki seljani razmijenjeni.

Branioci optuženih uložili su prigovore relevantnosti, zakonitosti i autentičnosti na ove iskaze, navodeći da iskazi nisu snimani, te da nijedan ni na koji način ne tereti optužene.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. septembar.